Standard Life Investments: Brexit raakt ook langetermijnprognoses

Een voorspelling doen over rendementen op de lange termijn is een uitdagende bezigheid. Caroline Martinez, analist bij Standard Life Investments, geeft inzage in de methodiek die de vermogensbeheerder hanteert en de factoren die impact hebben op die langetermijnverwachtingen, zoals de beslissing van het VK om de EU te verlaten.

Lagere rentes gewenst

De meeste standaard benaderingen voor het schatten van langetermijnrendement gaan ervan uit dat de prijzen van activa op de lange termijn convergeren naar hun historische gemiddelden. Deze benadering is echter niet helemaal op z’n plaats als de structurele factoren die ten grondslag liggen aan rendementen veranderen zoals in de periode na de financiële crisis. Martinez denkt niet denkt dat de wereldeconomie gevangen zit in een periode van stagnatie, maar wel dat de belangrijkste ontwikkelde economieën in een overgangsfase zitten naar een nieuw evenwicht van lagere groei die een permanent lagere rente behoeft.

Dit komt vooral omdat er een wereldwijd overschot van besparingen ten opzichte van de gewenste investeringen in productiviteit is. Dit heeft op zijn beurt te maken met verslechterende demografische omstandigheden, hoge publieke en private schulden, zwakke vraag in de particuliere sector en zuinig overheidsbeleid. Verhoogde onzekerheid ten aanzien van toekomstige groei weegt ook zwaar op rendementen, die verergerd wordt door politieke schokken zoals bijvoorbeeld de beslissing van de Britten om de EU te verlaten.

Brexit raakt langetermijnverwachtingen aandelen en vastgoed

Het extreem ruime monetaire beleid heeft de aandelenmarkten omhoog gedreven. Deels zijn balansen gezonder dankzij voordelige herfinanciering en in de VS waren bedrijven beter in staat om de arbeidskosten te beperken. Op de lange termijn lijkt het aandelenrendement aantrekkelijker dan cash. Wel heeft Standard Life Investments de rendementsverwachting voor Europese en Britse aandelen neerwaarts bijgesteld, deels vanwege de lager te verwachten trendgroei, maar ook door de politieke onzekerheid als gevolg van de Brexit.

De keuze voor een Brexit heeft ook impact op de Britse vastgoedsector. Die is neerwaarts bijgesteld, omdat het investeringsklimaat voor institutionele (internationale) beleggers lastiger is geworden. Elders zijn de langetermijnrendementen juist gezond, gesteund door groeiende huurinkomsten.

Het is mogelijk dat er een omslag plaatsvindt in deze wereld van lage groei, lage rente en lage inflatie, waardoor de rendementsverwachtingen naar boven moeten worden bijgesteld. Martinez acht dit mogelijk als er een duidelijke verbetering in de productiviteitscijfers plaatsvindt, eventueel als gevolg van structurele hervormingen of innovatie. Een betere afstemming tussen monetair beleid en het beleid van de overheid zou ook kunnen bijdragen aan een groeiverbetering, vooral als dit gepaard gaat met een toename in infrastructurele investeringen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.