Nog steeds somberheid troef in enquete Van Zeijl

Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl

De experts waren afgelopen maand weer bijzonder somber. Dat heeft goed uitgepakt. De AEX ging met een knallende 5,4% naar beneden. 0,7% werd overigens veroorzaakt door het ex-dividend gaan van diverse aandelen.. Voor Juni is men nog somberder geworden. De belangrijkste reden is de handelsoorlog. Het zijn geen schermutselingen meer, maar het is nu echt in een oorlog ontketent. De hoop op een goede afloop lijkt vervaagd. U ziet duidelijk in de grafiek dat de experts nog niet veel somberder geweest zijn.

Aandelenbeleggen

Ook lange termijn erg somber

Beleggenaandelen

Bij de lange termijn antwoorden, kwam bijna overal de naam Trump voor. EN dat was meestal niet positief. Zijn engati3eve invloed wordt hard gevoeld.. Ik kwam de volgende grafiek nog tegen met een analyse van Trump tweets. Die wil ik u niet onthouden.

Aexaandelen

Speciale vraag: handelsoorlog

De speciale vraag ging deze maand over de handelsoorlog. Uit de antwoorden is duidelijk af te leiden dat alle hoop op een snelle ne goede afloop verdwenen is. Maar liefst 52% denkt dat de oorlog nog jaren kan gaan duren. 21% denkt dat na de handelstarieven de oorlog verder zal worden uitgevochten op het technologische vlak. 19% hoopt dat er toch nog een goede bijeenkomst tijden de G20 meeting in Osaka. Raar idee overigens dat premier May daar ook nog bij aanwezig zal zijn.

Handelsoorlog

Toppers en floppers

De performance van de individuele aandelenkeuzes was niet best. Met name de keuzes voor ASR en ING kostten een hoop rendement. En ING kwam net in mei weer sinds lange tijd de lijst met toppers binnen. Ik denk dat beleggers erg bang zijn geworden van de mogelijke plannen om Commerzbank over te nemen. Aan de flopperskant had men beter niet voor AKZO en IMCD kunnen kiezen. De toppers daalden per saldo met 7,8%, terwijl de floppers met 4,2% naar beneden gingen. De IEX lezers waren ook niet geheel gelukkig met hun keuzes. Bij de toppers ging het nog wel, maar bijna al hun gekozen floppers (Adyen RELX AKZO en Ahold) deden het beter dan de index. Hun long/short portefeuille daalde met 5,0%.

Aexbeurzen

Opvallend is dat zowel ING als ASR van de topperskant naar de floppers gaan. Nummer 1 is nu KPN geworden. Dat aandeel stond vorige maand ook al hoog bij de toppers. En heeft toen al haar dienst bewezen. Het aandeel steeg met 0,1% in een beurs die 5,4% daalde.

Beursaandelen

Ondanks de vakantie periode deden er toch nog 54 experts met de enquête mee.