Verliezen door Coronacrisis al bijna weg op de Europese beurzen

De meeste aandelenbeurzen lijken de grote verliezen door de Coronacrisis al behoorlijk hersteld te hebben. Waar we in maart dit jaar diverse grote indices zoals de FTSE100, de CAC40, de Bel20 en de AEX-index tot zeker meer dan 25 procent zagen verliezen, zien we dat de meeste indices alweer fors hoger staan.

Het gemiddelde Europese aandeel staat sinds begin dit jaar ruim 12 procent lager. Nog steeds op een stevig verlies maar lange termijn beleggers staan nog steeds op ruime winsten. Zo staat het gemiddelde Europese aandeel over de afgelopen 10 jaar bijna 99 procent hoger (exclusief de ontvangen dividenden).

Rendementen Europese aandelen

Aandelenrendementen

Bron: Analist Pro. Gemiddelde rendementen Europese aandelen per ingestapt jaar.

De Nederlandse aandelen doen het wederom beduidend slechter dan het Europese gemiddelde. Sinds begin dit jaar staat het Nederlandse aandeel ruim 19 procent in het rood. Dit komt vooral door de forse verliezen van de grote aandelen bij de financials, vastgoed en natuurlijk Royal Dutch Shell.

Verliezers Nederland

De grote koersverliezen door de Coronacrisis zijn al behoorlijk ingelopen. Gemiddeld staat het Europese aandeel eind mei 2020 zo'n 12 procent in het rood. Eerder in maart was dit nog zo'n 25 procent. .Grote verliezen zien we bij de financiële aandelen zoals ABN Amro en ING Groep, verder ook grote verliezen bij de vastgoedaandelen en natuurlijk Royal Dutch Shell (dat ruim 43 procent lager staat dit jaar). Bij de winnaars zien we eigenlijk alleen maar recente IPO's zoals Adyen , Justeat Takeaway, Prosus en Flowtraders.

Aexrendementen

Bron: Analist Pro

Forse verliezen zijn er dit jaar dus voor Unibail-Rodamco, Fugro, Wereldhave, Air France-KLM Air France-KLM, ABN Amro en ING Groep. Al deze aandelen kunnen ook wel probleemaandelen genoemd worden want bij allemaal lopen wel kleine of grote zaken. De toestanden rondom Air France-KLM Air France-KLM zijn natuurlijk erg recent en prominent in het nieuws geweest. Het verval bij de vastgoedaandelen is al iets van langere tijd (zie ook de enorme verliezen voor de langere termijnen in de tabel hier boven).

België in lijn met Europa

De rendementen van de Belgische aandelen liggen in lijn met die van het Europese gemiddelde. Beiden staan nu op een verlies van circa 12 procent. Bij de Belgische aandelen vallen vooral de verliezen op van de grotere spelers zoals BPost, AB Inbev, Bekaert, Kinepolis en IBA.