Defensieve aandelen bij Nederlands duursten oa Corbion en Wolters Kluwer

We zien momenteel bij de duurste aandelen van Nederland nu ook redelijk wat defensievere aandelen vermeld staan. Met duurste aandelen bedoelen we de aandelen met CAPE-ratio’s van boven de 25. De CAPE ratio staat voor de beurskoers ten opzichte van de gemiddelde 10-jaarswinst per aandeel. Deze ratio is doorgaans betrouwbaarder omdat hij niet naar 1 jaar kijkt maar naar een langere periode.

Nederlandse aandelen met de hoogste CAPE-ratios

Dure aandelen

We zien Adyen bovenaan staan. We moeten natuurlijk wel melden dat Adyen hier niet staat op basis van een 10-jaars historie want het aandeel is pas relatief kort actief. De hogere CAPE-ratios gaan voor het gros ook hand in hand met de gestegen beurskoersen. Zo koersen Adyen en Wolters Kluwer rond recordhoogtes. De CAPE ratio is dus niet zaligmakend als het gaat om het voorspellen van de koersen maar heeft zeker wat verbanden.

Zo zagen we in het verleden vaak mandjes met de lagere CAPE-ratio’s het fors beter doen dan de mandjes met de hoogste CAPE-ratio’s. Zie bijvoorbeeld de onderzoeken van Robert Shiller en Mebane Faber.

Goedkoopste Nederlandse aandelen

Aandelen holland

De aandelen hier zitten in het mandje met CAPE-ratio's tussen de 5 en de 10. Het mandje met de waarden van onder de 5 tot ook negatief kunt u beter negeren want dit zijn doorgaans aandelen met een luchtje er aan. Het mandje met de waarden tussen de 5 en de 10 bevat onder andere LucasBols, NN Groep, Beter Bed en KPN.