Ravage in vastgoedsector, Unibail voert rode lantaarn

Ondanks de enorme coronaproblemen staat het gemiddelde mondiale aandeel dit jaar toch weer in de plus: +6,7 procent. We zien dat bepaalde sectoren er steevast wereldwijd bovenuit springen. Dit zijn niet verrassend de farmaceuten, de biotechs en de technologiebedrijven. Voor de vastgoedsector is 2020 tot nu toe een heel beroerd jaar. Dit jaar staat de sector ruim 15 procent onder water. Recent is er echter wel een fors herstel geweest. Zo won de vastgoedsector sinds juli circa 23 procent.

Veel ogenschijnlijk hoge dividendrendementen bleken toch value traps te zijn. Zo stonden zowel Unibail-Rodamco Westfield als Wereldhave vaak bovenaan op de dividendlijsten. Beide aandelen koersen echter nu aan kop qua slechtste rendementen dit jaar. Unibail-Rodamco is zelfs door haar verlies van ruim 74 procent dit jaar Europa's slechtste vastgoedaandeel.

Koers Unibail-Rodamco Westfield

Koers unibail rodamco westfield

Vastgoed Europa erg volatiel

Vastgoed aandelen

U ziet aan de rendementen hierboven (in de vette balk) de gemiddelde rendementen per jaar. 2008 was uiteraard met een min van bijna 40 procent natuurlijk een dramatisch jaar voor deze sector. Trouwens gingen bijna alle sectoren in 2008 hard omlaag. Ook 2011 was voor het Europese vastgoed een slecht jaar. We zien dus Unibail-Rodamco Westfield de lijst met Europese verliezers dit jaar aanvoeren. Verder zien we andere grote Franse namen zoals Klepierre en Carmila ook hoog scoren met hun verliezen.

Vastgoedsector in licht herstel

Vastgoedaandelen rendementen

We zien in de meest rechter kolommen de korte termijn rendementen. De sector was dus wel stijgende over de afgelopen maanden. Winnaars zijn er natuurlijk maar dit zijn er logischerwijs een stuk minder. Het lijkt er op dat de grootste klappen in de vastgoedsector vooral in het retailsegment uitgedeeld worden. Hetzelfde beeld zien we ook bij de vastgoedretailers in de VS. Daar koerst bijvoorbeeld Simon Property Group ook ruim de helft lager dit jaar.

Winnaars EU vastgoed

Vastgoed europa winnaars

Residentieel vastgoed lijkt wat immuner voor de coronapandemie. Verder is het Belgische WDP, dat vooral grote distributiecentra exploiteert, een stevige winnaar dit jaar. Sinds januari koerst het aandeel ruim 32 procent hoger.