Just Eat Takeaway meest geshorte EU aandeel

Het aandeel van het Nederlandse Just Eat Takeaway staat aan kop bij de lijst van meest geshorte aandelen in Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Italië.

Met 'meest geshort' bedoelen we de hoogste totale nettoshortpositie per aandeel en dus niet de aantallen shortposities. Dit zijn de verplichte meldingen van de toezichthouders waarbij in Nederland de grens op 0,5 procent ligt. Shortposities in Nederland onder de 0,5 procent worden dus niet gemeld.

Just Eat Takeaway Europees aan kop qua shortposities

Shortsell aandelen

In de grafiek ziet u ook enkele dubbele namen staan. Dit kan voorkomen in het geval dat een aandeel op meerdere beurzen noteert. De totale shortpositie van Juste Eat Takeaway ligt dus op ruim 10 procent. Dit betekent dus dat 10 procent van de aandelen op voorhand verkocht zijn door beleggers zonder dat zij zelf al in bezit hadden. Deze aandelen moeten dus op termijn ook weer terug gekocht worden. Wanneer de koers hard stijgt kan dit in theorie tot oneindige verliezen leiden. Denkt u bijvoorbeeld aan de eerdere shortsqueezes bij Volkswagen en heel recent Gamestop.

Een hard geshort aandeel kan dus als een katapult weer omhoog schieten. We raden dus zeker aan om hier niet al te actief mee te zijn en dit vooral als extra informatie te zien. In het verleden hebben we zeker wel succesverhalen gezien van beleggers die al bloed dachten te roken en dus grote shortposities in o.a. Imtech en Ageas opbouwden.

De nummer 2 in deze Europese lijst is Wereldhave . Van Wereldhave 's aandelen staat ruim 8,75 procent short.

Shortposities Nederland

Nederland shortposities aandelen

In Nederland zien we verder relatie grote shortposities in Pharming , BE Semiconductor en Arcadis .

Shortposities Belgie

Shortposities belgie

In België zien we heel wat minder grote shortposities en ook minder in aantal. De shortpositie van 3,7 procent in Euronav is de grootste van Brussel op dit moment.