Piotrosky en Graham stevig in top beste VS screeners

Kijkende naar de kwaliteit van de aandelenscreeners zoals onze collega’s van AAII (American Association of Individual Investors) presenteren dan zien we een forse diversiteit qua rendementen. De screeners van Piotrosky en Graham staan op 10-jaarsbasis stevig op de nummers 1 en 2.

Piotrosky op nr 1

Piotroski
Joseph Piotroski

Over de afgelopen 10 jaar leverde de screener van Piotrosky een rendement op van circa 26,7 procent per jaar. Dit jaar blijft Piotrosky behoorlijk achter maar scoort nog wel een positieve 3,4 procent.

Het F-score model van Piotrosky geldt als één van de strengste aandelenscreeners in de VS. Het model sluit net als veel andere screeners de financials per definitie uit. Daarnaast bevat het model veel ‘value-criteria’ en selecteert het alleen bedrijven die minder uitstaande aandelen hebben uitstaan.

Door deze strenge screening is het aantal aandelen dat in aanmerking komt doorgaans heel beperkt. Mede hierdoor kan het vaak voorkomen dat in bepaalde landen soms überhaupt geen aandelen in aanmerking komen voor deze screener.

Beste screeners VS afgelopen 10 jaar

Bestevscreeners

Het model van Graham, dat als stokpaardje de intrinsieke waarde van bedrijven heeft, scoorde op 10-jaarsbasis 25,5 procent per jaar. Dit jaar scoort het model een zeer forse 32,1 procent.

Slechtste screeners VS afgelopen 10 jaar

Slechtstescreenersvs

De screener van Muhlenkamp is op 10-jaarsbasis veruit het slechtste model voor de Amerikaanse markten. Dit jaar noteert het model zelfs met een min van 52 procent. De screener Magnet Complex verloor de afgelopen 10 jaar circa 6 procent per jaar.