OPEC schadelijk voor Amerikaans schaliegas

'De OPEC-strategie inzake de productie van ruwe olie zal een instorting van de Amerikaanse schalieolie-industrie bewerkstelligen.' Dat heeft Leonid Fedun, de vice-voorzitter van oliegigant Lukoil, gezegd tijdens een interview in Londen.

Leonidfedunlukoil
Leonid Fedun

Fedun deed de uitspraak nadat de OPEC (Organization of Petroleum Exporting Countries) donderdag tijdens een samenkomst in Wenen besloot geen wijzigingen door te voeren in haar productieplanning, ondanks de dalende prijzen, die een gevolg zijn van het toegenomen aanbod vanuit de VS.

Ondanks de druk van Venezuela om de productie te beperken en zo de prijzen opnieuw de hoogte in te jagen, wilden de Saoedi’s van zo’n scenario niets horen.

Volgens Fedun dreigen de Amerikanen slachtoffer te worden van hun eigen succes omdat een prijs van 70 dollar per vat de kosten van de schalieproductie niet langer dekt. De Russen hebben daar minder last van, zei hij, want ze werken tegen lagere kosten en ook de val van de roebel maakt binnenlands veel goed.

Koers vat Brent olie afgelopen 20 jaar

Olieprijs
John Doe

Fedun voorziet een opflakkering van de olieprijzen pas in 2016, ‘wanneer de Amerikaanse markt is opgekuist.’

Onmiddellijk na de OPEC-vergadering daalde de prijs van een vat olie tot onder de 70 dollar, zijn laagste niveau sinds 2010. De OPEC staat in voor zo'n 40% van de globale olieproductie, met Saoedi-Arabië als belangrijkste producent, goed voor 16% van de globale output. De VS, die geen lid van de OPEC zijn, pompen nagenoeg een gelijke hoeveelheid op.

Rusland - evenmin een OPEC-lid, pompt 14% van de wereldproductie op.

Bron: Express.be