Belgische bouwsector telt 100.000 buitenlandse werknemers

Tijdens het voorbije jaar werden in de Belgische bouwsector 101.172 buitenlandse werknemers geteld. Dat is bijna een vervijfvoudiging tegenover acht jaar geleden, toen 23.962 buitenlandse werknemers werden genoteerd. Dat heeft de krant Le Soir gemeld op basis van cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

In totaal telt de sector ongeveer 200.000 werknemers, maar in die cijfers is geen rekening gehouden met zelfstandigen. Opgemerkt wordt dat vooral de voorbije twee jaar een sterke stijging van het aantal gedetacheerde werknemers kon worden opgetekend. Het totale contingent nam in die periode met ongeveer één derde toe.

De buitenlandse werknemers zijn vooral afkomstig uit Nederland, gevolgd door Polen, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. De detachering van goedkopere buitenlandse arbeidskrachten wordt vaak een bedreiging voor de Belgische bouwbedrijven genoemd. Vorig jaar werden in de sector 2.030 faillissementen geteld. Dat is nagenoeg een verdubbeling tegenover acht jaar geleden.

Bron: Express.be