Pictet AM: Vastgoed Europa aantrekkelijker dan VS en Azië

De afgelopen 10 jaar is onvoldoende geïnvesteerd in Europees vastgoed. Hierdoor voldoen veel objecten niet langer aan de huidige eisen van gebruikers. Dit biedt beleggers ‘een zeldzame kans’ om waarde toe te voegen door renovatie of herpositionering.

Volgens Global Head of Real Estate Zsolt Kohalmi van vermogensbeheerder Pictet AM is Europees vastgoed hierdoor aantrekkelijker dan dat in de VS en Azië. “Niet alleen is het groeipotentieel van vastgoed in Europa hoger dan in de VS, ook de waarderingen van vastgoed in Europa liggen hoger dan die in Azië.”

Europa loopt achter wat betreft vastgoedontwikkeling, constateert Kohalmi. In dit geval is dat juist een kans omdat de cyclus van de Europese vastgoedmarkt daardoor minder vergevorderd is dan die in de VS en Azië en derhalve meer groei en rendement kan bieden. De huidige bezettingsgraad van vastgoed in populaire markten is hoog (93%), hetgeen geschikt vastgoed schaars maakt en daardoor de interesse wekt van meerdere huurders en zo de huurinkomsten stuwt. De dalende werkloosheid in Europa draagt bij aan een hogere bezettingsgraad van vastgoed, ziet Kohalmi.

Een andere trend binnen het Europese vastgoed is dat technologiebedrijven in grote Europese steden nu meer vastgoed bezetten dan banken, een grote verandering ten opzichte van tien jaar geleden. De daaruit voortvloeiende vraag naar co-working betekent dat de hoeveelheid benodigde ruimte per medewerker daalt, terwijl flexibiliteit steeds belangrijker wordt - niet alleen op het gebied van kantoorruimte, maar ook in de structuur van huurovereenkomsten.

De vraag naar woningen in Europa wordt sterk beïnvloed door demografische veranderingen. Zo leidt vergrijzing tot een stijgende vraag naar seniorenwoningen. Daarnaast trekken veel Europese landen buitenlandse studenten aan doordat universiteiten meer Engelstalige colleges bieden. Millennials hebben een voorkeur voor luxueuze, moderne appartementen in stadscentra, locaties waar dat aanbod doorgaans laag is. In de detailhandel en logistiek komen beleggingsmogelijkheden uit het feit dat e-commerce in Europa minder ver ontwikkeld is dan in de VS of een groot deel van Azië.