T Rowe Price tipt disruptieve sectoren

Door Dave Eiswert, portefeuillebeheerder van het T. Rowe Price Global Focused Growth Equity Fund

Daveeiswert
David Eiswert

Disruptie is in Silicon Valley een soort cliché geworden. Voor beleggers gaat er achter de term echter een bredere waarheid schuil: wie aan de goede kant van de verandering staat, maakt kans op hoge beloningen. Helaas is het omgekeerde ook waar: aan de verkeerde kant van disruptieve veranderingen staan kan een dure beleggingsfout zijn. Vandaag de dag is het voor beleggers belangrijker dan ooit om aan de goede kant staan. De disruptiegolf die de wereldeconomie en de samenleving overspoelt, is zowel in omvang als in snelheid ongekend en raakt allerlei terreinen: technologie, gezondheidszorg, politiek, populaire cultuur en regelgeving. Vaak gaat disruptie gepaard met een “winner takes all”-dynamiek, waarbij enkele pioniers het leeuwendeel van de winst opstrijken.

Het kan ook razendsnel gaan, vooral als technologische innovatie en een enthousiaste consumentenvraag de weg plaveien voor succesproduct dat een bestaande markt in korte tijd op zijn kop zet. Een klassiek voorbeeld is de smartphone, die mogelijk werd door een convergentie van draadloos breedband en computertechnologie. Het apparaat ontketende een revolutie op het gebied van mobiele communicatie, eerst voor zakelijke gebruikers en vervolgens voor de consument. De massale omarming van de smartphone stelde innovatieve geesten vervolgens weer in staat allerlei spinoff-producten en diensten te ontwikkelen, van tablet-computers tot carpool-apps.

Profiteren van de krachtige wereldwijde disruptie

Een cruciale les voor beleggers is dat extreme uitkomsten wel degelijk mogelijk zijn. Een explosieve inkomsten- en winstgroei – plus hogere waarderingen als de markt het toekomstige groeipotentieel onderkent – kan tot snelle, maar houdbare koerswinsten leiden. Als paradigma’s verschuiven, is de markt geneigd de impact op lange termijn te onderschatten en zich te fixeren op waarderingscriteria voor de korte termijn. Veel beleggers hebben gewoon geen idee hoe enorm de kansen zijn die disruptieve ontwikkelingen teweeg kunnen brengen.

In de onderstaande vijf bedrijfstakken voltrekken zich op dit moment krachtige disruptieve ontwikkelingen:

Webgebaseerde datadiensten

Door de mogelijkheid om bedrijfs- en consumentenapplicaties via het internet aan te bieden is een bloeiende markt voor cloud hosting, software-abonnementen, interface-ontwerp en andere diensten ontstaan, en besluiten zelfs grote bedrijven hun gegevensverwerking uit te besteden. Tot de potentiële winnaars behoren grote online-winkels of leveranciers van consumententechnologie die in staat zijn de outsourcing-markt via diverse dataplatforms te bedienen. Potentiële verliezers zijn oudere leveranciers van hardware, software of systeemintegratiediensten voor interne IT-afdelingen van bedrijven.

Video op verzoek

Door streaming via het internet zijn video-on-demand diensten geduchte concurrenten geworden voor traditionele kabelbedrijven in zowel de doorgifte als de productie van amusementsprogramma’s. Potentiële winnaars zijn bijvoorbeeld VOD-diensten die tot wereldwijde schaal kunnen uitgroeien en door middel van intensieve gegevensanalyse kijkersniches weten te vinden. Potentiële verliezers zijn kabelbedrijven of content-producenten die inzetten op gebundelde kanalen om hoge inkomsten te realiseren.

Elektrische auto’s

De auto-industrie bevindt zich op het snijpunt van verschillende technologieën, zoals elektrische aandrijfsystemen, accutechnologie, autonome software en mobiel breedband. Potentiële winnaars zijn bijvoorbeeld start-ups of bestaande technologiebedrijven die de luxe-markt gebruiken om de productie van elektrische en/of zelfrijdende auto’s op te schalen om vervolgens de massamarkt te veroveren. Potentiële verliezers zijn gevestigde autofabrikanten in de VS en elders.

Farmaceutica

De ontrafeling van het menselijk genoom en de versnelde kapitaalstroom richting biotechnologisch onderzoek hebben tot een enorme vooruitgang in de geneeskunde geleid. Door publicaties in de media ontstaat er echter steeds meer verzet tegen ‘roll up’-strategieën waarbij bedrijven patentrechten op bestaande geneesmiddelen opkopen om vervolgens de prijzen te verhogen. Dit kan tot politieke maatregelen of strengere regelgeving leiden. Tot de potentiële winnaars behoren stabiele biotechnologiebedrijven die veelbelovende medicijnen in de pijplijn hebben, en enkele bredere farmaceuticabedrijven met winstgevende geneesmiddelen waarop nog patent rust. Potentiële verliezers zijn bedrijven die vertrouwen op roll-up strategieën en/of overnames om hun omzet en winst te verhogen.

Amerikaanse banksector

Sinds de crisis zijn de bankbalansen een stuk gezonder geworden en daardoor is het regelgevingsklimaat voor banken aan het veranderen. De overcapaciteit in de sector begint eindelijk te verdwijnen doordat sommige wereldwijde spelers krimpen en specifieke activiteiten afstoten. Een klein aantal sterke spelers wint marktaandeel in segmenten met een hoger rendement. Uiteindelijk zal een verbeterd rendement op eigen vermogen de koersen van deze aandelen waarschijnlijk opdrijven. Tot de potentiële winnaars behoren grote, internationale banken met een sterk management, die in staat zijn hun marktaandeel in de belangrijkste eindmarkten uit te breiden en kapitaal aan aandeelhouders terug te geven. Potentiële verliezers zijn banken die op de regelgevingsdruk en trage groei reageren met slechte strategieën, managementverloop en te weinig focus op kerncompetenties.

Tijd van ‘kopen en houden’ is voorbij

Voor groeibeleggers zijn de dagen dat ze konden volstaan met één beslissing – betrouwbare groeiondernemingen met een duurzame, gevestigde naam kopen en jarenlang houden – voorbij, waarschijnlijk voorgoed. De drijvende krachten achter veranderingen begrijpen, winnaars en verliezers onderscheiden, het moment herkennen om omvangrijke posities in te nemen, en bepalen wanneer de risico’s groter zijn dan de potentiële opbrengsten – het is een complexe opgave die voortdurende aandacht vereist.

Succesvol beleggen vereist in deze omstandigheden een combinatie van een sterke overtuiging en een zorgvuldige risicobewaking. Vooral een aantrekkelijke waardering op het instapmoment wordt belangrijk, zodat beleggers het lef zullen moeten hebben om hun beste ideeën uit te breiden als de volatiliteit in de markt hoog is.

Tot slot zijn wij van mening dat het razendsnelle tempo van de verandering sterk pleit voor een grotere exposure naar wereldwijde markten. Sommige bronnen van disruptie – zoals technologie – trekken zich niets aan van grenzen, terwijl andere misschien nationaal of zelfs lokaal zijn. Een vergelijking tussen bedrijven in verschillende regio’s kan de belegger helpen verborgen kansen op te sporen, toegang te krijgen tot gesegmenteerde markten zoals de Chinese internetsector, of anderszins door middel van fundamentele aandelenselectie waarde toe te voegen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.