Schroders: De drie snelstgroeiende trends in healthcare

Zorgverleners over de hele wereld proberen de manier waarop de zorg aan patiënten wordt verleend te veranderen, als gevolg van de toegenomen druk op de budgetten en de grotere vraag naar diensten. Een kleine minderheid van de patiënten (met chronische of langdurige aandoeningen) is vaak goed voor een groot percentage van de totale uitgaven aan gezondheidszorg. Door deze patiënten effectiever te behandelen en gebruik te maken van nieuwe technologieën kunnen zorgverleners aanzienlijke kostenbesparingen realiseren, meent John Bowler, fund manager, global healthcare, bij Schroders. Hij zet de drie snelstgroeiende trends binnen de sector op een rij:

Glucosemonitors

Draagbare glucosemonitors zijn een snelgroeiend segment in de healthcare. Het is een mooi voorbeeld van hoe nieuwe technologie betere monitoring en behandeling mogelijk maakt. Dankzij een sensor onderhuids op de bovenarm is het minder vaak nodig om bloed te testen via een vingerprik. De sensor leest continu de bloedsuikerniveaus en bij type 1 diabetes is dit zelfs verbonden met een insulinepomp.

Immunotherapie

Er zijn de laatste jaren diverse doorbraken gerealiseerd in de strijd tegen kanker. Immunotherapie bestrijdt kanker door het immuunsysteem van patiënten te wapenen. Daardoor is de overlevingskans gestegen bij diverse kankersoorten. Grote farmaceuten, zoals Roche, AstraZeneca en Bristol Myers, investeren fors in dit soort medicijnen, die ondertussen de basis van kankerbehandeling vormen.

Gentherapie

Elk jaar wordt een klein aantal kinderen geboren met een genetische afwijking, die leidt tot een vroege dood, of ontwikkelingsstoornissen. Prenatale screening en genenonderzoek leiden tot een vroege opsporing van deze afwijkingen. De eerste gentherapie is erkend en kan een eenmalige ingreep zijn om de afwijking te corrigeren. Over dit soort behandelingen wordt al decennialang gesproken, maar de nieuwe technologieën maken het nu pas mogelijk en onderstrepen de nieuwe kansen die er in de sector opdoemen.