LGIM: Techaandelen kunnen profiteren van protectionisme

Er zijn goede macro-economische en markttechnische redenen om meer te beleggen in techaandelen, los van de bedrijfsspecifieke overwegingen. Techaandelen zijn beter bestand tegen enkele recente ontwikkelingen zoals een opwaartse loondruk en protectionisme, stelt Lars Kreckel, Global Equity Strategist bij vermogensbeheerder LGIM.

Volgens Kreckel is het goed mogelijk dat particuliere beleggers op grote schaal terugkeren (tot dusver waren deze grotendeels afwezig op de bullmarkt, stelt LGIM vast), en deze beleggers worden vaak gedreven door een aansprekend verhaal – precies dat wat technologiebedrijven kunnen bieden.

Techaandelen zijn daarnaast goed bestand tegen een ander laat-cyclisch verschijnsel: stijgende lonen. Hogere arbeidskosten drukken bedrijfswinsten, maar de effecten verschillen per bedrijfstak. Veel technologiebedrijven gedijen relatief goed in deze fase, aldus Kreckel: ze zijn niet heel arbeidsintensief en hebben hoge winstmarges waarmee ze kostenstijgingen kunnen opvangen. Hoge kasposities maken deze ondernemingen ook minder kwetsbaar voor een eventueel krappere financieringsmarkt.

Techaandelen zijn weliswaar al bovengemiddeld in waarde gestegen, maar dat dient volgens Kreckel niet te worden verward met hogere waarderingen aangezien de winsten ook meer zijn toegenomen dan die in de rest van de markt. De belegger wijst erop dat de koers/winstverhoudingen vergelijkbaar zijn met die van producenten van consumentengoederen, terwijl de groei van de winst en omzet het dubbele is.

Ook populistische tendensen kunnen techaandelen in de kaart spelen, aldus Kreckel: ‘Wij verwachten dat techaandelen profiteren van protectionistisch beleid.’ Immers, als landen handelsbelemmeringen gaan opwerpen en meer zelf gaan produceren, dan zal er waarschijnlijk meer worden geïnvesteerd in automatisering en robots in plaats van in verouderde arbeidsintensieve technologieën.

Uiteraard zijn er ook macrorisico’s, benadrukt Kreckel. Hoogstwaarschijnlijk zal technologie onderpresteren in een neergaande markt. Daarnaast komen techbedrijven steeds meer onder het vergrootglas van politici en toezichthouders te liggen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.