Ratingwijzigingen van fondsen bij Morningstar op een rij

Bijdrage geschreven door Ronald Van den Oever Morningstar.nl

De fondsanalisten van Morningstar hebben hun Morningstar Analyst Ratings voor een aantal fondsen gewijzigd. Dit zijn de nieuwe ratings, up- en downgrades van de afgelopen week. Daaronder zijn ook twee fondsen die Under Review gaan en een fonds dat opnieuw rated wordt na een periode Under Review.

Vanguard SRI Global Stock en Vanguard SRI Europe Stock

Deze twee fondsvarianten bieden duurzaam georiënteerde beleggers de mogelijkheid om brede en gediversifieerde blootstelling te krijgen naar wereldwijde ontwikkelde markten respectievelijk Europese aandelen. Het Global fonds volgt de FTSE Developed World Index als benchmark en het Europe fonds de FTSE Developed Europe Index .

Beide fondsen sluiten beleggingen uit in bedrijven die betrokken zijn bij activiteiten die het United Nations Global Compact initiatief geweld aandoen of bij de productie van controversiële wapens. Uitsluiting leidt ertoe dat de fondsen, anders dan hun benchmark, sommige grote posities zoals het aandeel HSBC niet bezitten en die zijn lastig te vervangen door iets anders.

De kosten van beide fondsen, respectievelijk 0,35% en 0,30%, liggen lager dan de categoriemediaan en dat sterkt ons vertrouwen dat ze hun concurrenten kunnen verslaan. Niettemin kent de categorie andere fondsen die nog veel lagere kosten rekenen.

Op basis hiervan komt Morningstar-fondsanalist Dimitar Boyadzhiev tot een Morningstar Analyst Rating van Bronze voor Vanguard SRI Global Stock en een Silver voor Vanguard SRI Europe Stock.

Downgrades

Schroder ISF US Small & Mid Cap Equity en Schroder ISF US Smaller Companies

Beide fondsen profiteren van een ervaren beheerder, Jenny Jones, die deze fondsen al leidt sinds 2004 (Schroder ISF US Small & Mid Cap Equity) respectievelijk 2002 (Schroder ISF US Smaller Companies). In januari 2018 werd Robert Kaynor aangesteld als co-manager naast Jones als onderdeel van het lange-termijn opvolgingsplan. Kaynor heeft ruim 20 jaar ervaring als belegger en is al 5 jaar onderdeel van dit team als researchdirecteur. Hoewel nog onduidelijk is hoeveel invloed Kaynor precies zal hebben op de fondsportefeuilles, is het niet te verwachten dat de boel meteen op zijn kop gaat.

We zijn gerustgesteld door het feit dat Jones betrokken blijft bij de strategie en onze kwalitatieve beoordeling geeft nog geen aanleiding tot het zwaaien van rode vlaggen. Echter, de lopende-kostenfactor van beide fondsen is hoog en betekent een structureel nadeel ten opzichte van concurrenten. Daarom verlaagt Morningstar-fondsanalist Lena Tsymbaluk de Morningstar Analyst Rating voor beide fondsen van Silver naar Bronze.

Opnieuw rated na Under Review

Schroder ISF European Equity Absolute Return

Steve Cordell, die sinds 2014 Schroder ISF European Equity Absolute Return beheert, is per eind mei 2018 vervangen door Nicholette MacDonald-Brown en Stephen Shields. MacDonald-Brown kwam in 2011 bij Schroders van Goldman Sachs en werd in 2012 betrokken bij Schroder ISF European Market Neutral. Op dat fonds werd zij sinds maart 2018 bijgestaan door co-manager Shields.

Het nieuwe beheerdersduo zal hetzelfde beleggingsproces volgen als ook voor Schroder ISF European Market Neutral gehanteerd wordt. Om specifiek te zijn zal het fonds een pure bottom-up aanpak volgen om onjuist geprijsde beleggingskansen op te sporen. Het beoogt om idiosyncratisch aandelenrisico de belangrijkste drijfveer van positieve absolute rendementen te laten zijn. De portefeuille zal worden beheerd met nieuwe risicogrenzen, hetgeen zal resulteren in een meer levered portefeuille dan onder Cordells bewind.

Hoewel deze aanpak al eerder is getest, heeft de implementatie ervan bij dit fonds door MacDonald-Brown geleid tot wisselende resultaten en een nogal gemiddelde uitkomst. Wij denken dat het even zal duren voordat de twee beheerders hun draai gevonden hebben in hun nieuwe rol, aangezien Shields nog maar pas benoemd was als co-beheerder. Voordien was hij analist binnen de groep. Daarom krijgt dit fonds van Morningstar-analist Fatima Khizou een Morningstar Analyst Rating van Neutral na een periode van Under Review.

Under Review

M&G Global Emerging Markets en M&G Asian Fund

M&G heeft aangekondigd dat de beheerder van deze twee fondsen, Matthew Vaight, het bedrijf en de beleggingswereld eind 2018 zal gaan verlaten. Vaight was co-beheerder van de twee fondsen sinds respectievelijk 2009 en 2008 en werd in 2012 hoofdbeheerder van beide. Sindsdien was hij de sleutelfiguur die de beslissingen nam.

Hij kreeg ondersteuning van een team van vijf analisten en medebeheerders. Daarvan zal Michael Bourke, die in 2015 bij het team kwam, de leiding als hoofdbeheerder overnemen op het Global Emerging Markets fonds. Hij doet al de aandelencomponent en allocatie tussen aandelen en obligaties voor M&G Emerging Markets Income Opportunities fonds dat werd geintroduceerd in mei 2017. Hij heeft prima ervaring opgebouwd in zijn 13 jaar op opkomende markten.

Het Asian Fund zal onder leiding komen te staan van teamlid Alastair Bruce die in 2011 als trainee bij M&G kwam en sinds 2015 deel uitmaakt van het opkomende-markten team. Hoewel het fonds stelt dat de beleggingsaanpak ongewijzigd blijft ondanks de managerwissel, plaatsen wij gezien de nog beperkte ervaring van Bruce, dit fonds Under Review. Eerst willen we een ontmoeting met de aanstaande nieuwe beheerders om hun beleggingsstijl en hun geloofsbrieven goed op waarde te kunnen schatten voor beide fondsen.

Bron: Morningstar.nl

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.