Consensus Nutreco uitermate positief

Maandagmorgen maakte dier- en visvoerproducent Nutreco bekend dat zijn COO in goed overleg het bedrijf zal verlaten. Daarnaast heeft het concern twee nieuwe commissarissen voorgesteld waarover op de komende AVA kan worden gestemd. Alleen effectenhuis Petercam heeft recentelijk een wijziging doorgevoerd voor het aandeel. De consensus blijft ongekend positief.

Aftreding COO
Deze morgen maakte Nutreco bekend dat bestuurslid en Chief Operating Officer Juergen Steinemann het concern zal verlaten. Zijn taken zullen worden overgenomen door de overige twee bestuursleden. Nutreco stelt in een verklaring:

“De heer Steinemann heeft in goed onderling overleg besloten met ingang van 30 juni 2009 de onderneming te verlaten en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging buiten Nutreco. De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur zijn de heer Steinemann erkentelijk voor zijn waardevolle bijdrage aan de onderneming en wensen hem veel succes in de toekomst.”

In 2001 trad Steinemann in dienst bij Nutreco. Naast lid van de Raad van Bestuur was de topman verantwoordelijk voor de agricultuur business binnen het concern.

Tegelijkertijd met de bekendmaking van het aftreden van Steinemann maakte Nutreco bekend de heren R.J. Frohn en A. Puri te zullen voordragen als nieuwe leden van de Raad van Commissarissen. De e heer Frohn is lid van de Raad van Bestuur van AkzoNobel en is verantwoordelijk voor de divisie Specialty Chemicals van AkzoNobel . De heer Puri was lid van de Raad van Bestuur van Koninklijke Numico N.V. en verantwoordelijk voor R&D and Product Integrity (Food Safety and Quality) tot de overname door Danone . . De heer Puri is sinds 2007 Senior Adviseur Innovation (Functional and Nutritional Ingredients - Human Health) van DSM N.V.

De twee beoogd nieuwe leden zullen tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders, die wordt gehouden op 21 april, worden voorgedragen. Op deze vergadering zullen aandeelhouders ook kunnen stemmen over de herbenoeming van Jaap Vink, lid van de Raad van Commissarisssen. Voor Louis Ligthart is de laatste vierjarige zittingstermijn verlopen waardoor hij niet meer in aanmerking komt voor een herbenoeming.

De analisten van effectenhuis Petercam hebben het advies voor Nutreco verlaagd van buy naar add nadat het eerder under review stond. Analist Fernand de Boer is van mening dat uit de voorzichtigheid van het concern blijkt dat het last heeft van de financiële crisis. De analist waardeert overigens wel deze conservatieve houding van het bedrijf. Het koersdoel is door de analist vastgesteld op 33,80 euro.

Uitermate positief
Voor het aandeel staan op dit moment 14 koopadviezen en 1 houdadvies uit. Geen van de analisten heeft een verkoopadvies voor het aandeel afgegeven. Zodoende is de consensus voor het aandeel zeer positief. Voor 2009 verwachten de analisten een winst per aandeel van 3,35 euro, waardoor de koers/winstverhouding 8,06 bedraagt.