CS winnaar financiële crisis

Dinsdagmorgen publiceerde de Zwitserse bank Credit Suisse zijn jaarverslag waarin het schreef dat het in 2009 een sterke start heeft gekend. Daarnaast maakte de zakenbank bekend dat het een aandelenemissie wil uitgeven om overnames te financieren. Analisten zijn verdeeld over het aandeel waardoor de consensus neutraal is.

Sterke start
Credit Suisse heeft in zijn jaarverslag laten optekenen dat het concern in 2009 een sterke start heeft gekend ondanks de economische crisis. Het concern stelt dat het door het verminderen van de risico’s van de activiteiten bij de divisie investment-banking minder vatbaar is geworden voor negatieve bewegingen in de markt.

Credit Suisse ziet daarnaast voldoende kansen om zijn marktaandeel in Zwitserland op het gebied van vermogensbeheer en tevens de zakelijke- en consumentenbankactiviteiten uit te breiden en te versterken. Daar tegenover wil het de risico’s in de divisie investment-banking verder terugdringen.

Aandelenemissie
Credit Suisse wil middels de uitgifte van nieuwe aandelen overnames gaan financieren. Hier gaat de zakenbank zijn aandeelhouders toestemming voor vragen. Credit Suisse wil in totaal 100 miljoen aandelen uitgeven. Met het verworven kapitaal dat hieruit voortvloeit, wil het overnames gaan doen. Daarnaast heeft de zakenbank de intenties om nog eens 100 miljoen aandelen uit te geven om de strategische flexibiliteit in de toekomst te garanderen.

Op 24 april zal de jaarvergadering van Credit Suisse worden gehouden waarin aandeelhouders de mogelijkheid hebben om over het plan te stemmen.

Marktvorsers stellen dat Credit Suisse gezien kan worden als één van de winnaars in de financiële crisis, ondanks dat het vorig jaar nog een miljardenverlies leed van 8,2 miljard frank, wat neerkomt op 5,5 miljard euro. Dit was het grootste verlies dat de bank ooit in haar historie heeft geleden. De zakenbank hoefde echter niet zoals zijn Zwitserse concurrent UBS bij de Zwitserse regering aan te kloppen voor steun. Daarnaast is de vermogenspositie van Credit Suisse in verhouding tot zijn concurrenten erg sterk.

Consensus neutraal
Voor het aandeel staan op dit moment 12 koop-, 17 houd- en 8 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus voor het aandeel neutraal is. Het gemiddeld koersdoel is op dit moment 37,65 CHF, wat een verwacht rendement oplevert van 2,54%. Dit duidt erop dat analisten gemiddeld genomen vinden dat het aandeel eerlijk is gewaardeerd.

Analisten gepolst door Reuters verwachten dat Credit Suisse in het eerste kwartaal van 2009 een omzet zal realiseren van 5,5 miljard Zwitserse frank. De analisten verwachten een operationele winst van bijna 1 miljard Zwitserse frank. Over heel 2009 verwachten de analisten dat Credit Suisse een dividend zal uitkeren van 1,02 Zwitserse frank.