Barclays verliest van consortium

Vandaag werd bekendgemaakt dat Barclays zijn bod op ABN Amro heeft ingetrokken. Door deze mededeling zal vrijwel zeker het bankentrio ( Ageas , Banco Santander en Royal Bank of Scotland) de Nederlandse bank gaan overnemen. Eerder deze week werd al bekend dat Brussel groen licht heeft gegeven voor het overnemen van ABN Amro Nederland door Ageas . De mededingingsautoriteit stelt dat de gestelde garantie door Fotis dat zij 10% van ABN Amro Nederland verkopen ervoor zorgt dat er voldoende concurrentie blijft op de Nederlandse bankenmarkt. Barclays eist wel de van te voren afgesproken break fee die is vastgesteld op € 200 miljoen. Gisteren heeft Euronext Amsterdam de handel in ABN Amro aandelen om 15.00 uur stilgelegd. Vandaag (vrijdag) waren er twee koersen; één voor de aangemelde stukken bij Barclays en één voor de overige aandelen. Om 15.00 uur is de handel opnieuw stilgelegd. Vanaf maandag wordt een derde koersregel toegevoegd, namelijk die voor aandelen ABN Amro die bij het consortium zijn aangemeld.

Eerder deze week werd bekend dat Barclays wellicht een overnamekandidaat is geworden wat de positie van de bank binnen de financiële sector kan veranderen. Met tien koop-, drie houd- en drie verkoopadviezen heeft Barclays een rating van 3,5 sterren. Hiermee staat het binnen de sector banken relatief laag. ING Groep is lijstaanvoerder met 4,5 sterren, gevolgd door Ageas .

Voor Barclays bedroeg in 2006 de koerswinstverhouding (berekend met de ultimo slotkoers van het aandeel in 2006) 10.57. Het verwacht rendement is op moment van schrijven 17,30%.

Ageas maakte vandaag (vrijdag) bekend dat het pas volgende week mededelingen zal kunnen doen over het aantal aangemelde aandelen voor het bod van het bankentrio. Het gemiddeld koersdoel is op dit moment € 31,55, waardoor het verwacht rendement momenteel 42,93% is. In 2006 bedroeg de koerswinstverhouding (berekend met de ultimo slotkoers van het aandeel in 2006) 9.56.