Analisten verdeeld over Wolters Kluwer

In de eerste zes maanden van dit jaar zag Wolters Kluwer zijn nettowinst stijgen met 14% tot 203 miljoen euro, waarbij de omzet uitkwam op 203 miljoen euro. Ondanks dat Wolters Kluwer zijn verwachtingen voor het heel 2009 herhaalde reageerden analisten zeer verdeeld. De consensus voor het aandeel is momenteel echter nog overwegend positief.

Verhogingen
De analisten van Goldman Sachs verhogen het koersdoel voor Wolters Kluwer van 18,35 euro naar 18,78 euro vanwege het bemoedigende herstel bij de Health-divisie. Het advies blijft dan ook gehandhaafd op buy.

Analist Thijs Berkelder heeft het advies voor Wolters Kluwer verlaagd van add naar hold naar aanleiding van de kwartaalresultaten die het concern heeft gepresenteerd. Berkelder vond vooral de kerndivisies zwak. Het koersdoel is door de analist onder herziening geplaatst, maar een eventuele wijziging zal niet fors zijn aldus de analist.

Verlagingen
De analisten van Nomura Securities hebben het koersdoel voor Wolters Kluwer verlaagd van 14,80 euro naar 13,80 euro, De analisten blijven vooralsnog bij hun houdadvies, maar wanneer de autonome groei stokt zal dit veranderen, aldus de zakenbank. Voor 2010 verwachten de analisten een autonome omzetdaling van 1%, waar eerder nog werd uitgegaan van een omzetgroei van 1%. Waar de groei in het eerste halfjaar van 2009 onder de verwachting van analist Michel Veul van SNS Securities uitkwam, was voor de EBITA-marge het tegenovergestelde het geval. Daarnaast wijst Veul op de Health-divisie welke zijn marges wist te verbeteren. De analist heeft er dan ook vertrouwen in dat Wolters Kluwer zijn outlook voor 2009 zal behalen. De analist heeft wel zijn verwachtingen verlaagd wat consequenties heeft voor het koersdoel. Deze is neerwaarts bijgesteld tot 15,50 euro. Het koopadvies blijft door de analist gehandhaafd. Het koersdoel voor Wolters Kluwer is door analist Paul Gooden van Royal Bank of Scotland licht opwaarts bijgesteld met 50 eurocent tot 16,50 euro. Voor Gooden waren de tweedekwartaalcijfers beter dan verwacht en is de analist mede daarom hoopvol over de omzetgroei in het resterende halfjaar. Het koopadvies blijft dan ook door de analist gehandhaafd.

Verwacht rendement bijna 21%
Door de hiervoor genoemde mutaties staan er nu voor het aandeel 15 koop-, 14 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus voor het aandeel overwegend positief is. Het sentiment voor het aandeel is positief wanneer wordt gekeken naar de laatste adviezen. De afgelopen maand zijn enkel houd- en koopadviezen afgegeven.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 16,58 euro, wat resulteert in een verwacht rendement van 20,95%. Voor 2009 verwachten de analisten gemiddeld een winst per aandeel van 1,59 euro, waardoor de koers/winstverhouding 8,94 bedraagt.