Hagemeyer akkoord met bod Rexel

Enkele dagen geleden werd bekend dat Hagemeyer akkoord is gegaan met de overname door de Franse branchegenoot Rexel. Het overnamebedrag is ongeveer € 3,1 miljard welke in contanten zal worden betaald. Dit komt neer op € 4,85 per aandeel. Hiermee ligt het gedane bod 55% boven de gemiddelde koers van Hagemeyer in de maand vóór 9 oktober toen het voorlopige bod door Rexel werd uitgebracht. Een deel van het bedrijf zal door Rexel worden doorverkocht aan het eveneens Franse Sonerpar dat ook akkoord is gegaan naast de aanbeveling door de raden van bestuur en de commissarissen van Hagemeyer. In december verwachten Hagemeyer en Rexel een biedingsbericht uit te geven waarna aandeelhouders hun aandelen kunnen aanbieden. In het eerste kwartaal van 2008 zal de transactie naar verwachting worden afgerond.

Zoals al eerder genoemd zal Sonerpar een aantal activiteiten van Hagemeyer die na de overname in handen komen van Rexel overkopen. Het gaat hier om onderdelen in de Verenigde Staten, Azië en enkele activiteiten in Europa. De onderdelen tezamen zijn ongeveer € 2,7 miljard waard.

In 2003 ging het bedrijf nog bijna ten onder door de invoering van een nieuw IT-systeem wat aan het einde van dat jaar een nettoverlies opleverde van meer dan € 300 miljoen.

Door een reorganisatie in 2006 schreef Hagemeyer dat jaar weer zwarte cijfers. De koerswinstverhouding kwam uit op 14,22 waar het de jaren daarvoor nog -5,86 (2004) en -24,91 (2005) bedroeg.

De naam Hagemeyer zal enigszins blijven bestaan omdat het volgens de topman van Rexel, Jean-Charles Pauze, een erg sterke en unieke naam is in lokale gebieden en daar dan ook nog zal worden gehanteerd.