Overname Stork op fair value

Met Candover’s bod van 48,40 euro per aandeel wordt Stork rond het gemiddelde koersdoel overgenomen. Analisten waren het er over eens dat Stork het Damrak zou gaan verlaten rond dit koersniveau. Met de overname is een totaal bedrag van 1,5 miljard euro gemoeid. Met de overname is overeengekomen dat het IJslandse Marel voor 415 miljoen euro het onderdeel Food Systems kan overkopen. Door deze overname wordt Marel mondiaal de absolute monopolist in de vlees- en visverwerkende industrie.

Met de uiteindelijke overname is een einde gekomen van maandenlange onderhandelingen. Eerder in september trok Candover haar bod van 47 euro per aandeel al in. De reden hiervoor was dat LME (het investeringsvehikel van Marel ) haar aandelen niet wou aanmelden op het bod van 47 euro per aandeel. Centaurus en Paulson hadden toen al ingestemd om hun aandelen aan te gaan melden.

Op de financiële markten was de consensus al dat Stork hoe dan ook overgenomen zou worden. De meeste zakenbanken en effectenhuizen hebben ook rond de 47 euro houdadviezen afgegeven. De laatste jaren lag Stork’s koerswinstverhouding tussen de 8 en de 12. Het aandeel werd redelijk in lijn met de ontwikkeling van de winst per aandeel gewaardeerd. De laatste jaren steeg Stork’s aandelenkoers flink en dat gold ook voor de winst per aandeel (2004: 2,31 euro, 2005: 2,92 euro en in 2006 4,76 euro).