Jefferies ziet koopkansen voor cementindustrie

De cementindustrie lijkt te profiteren van een verder herstel van de Amerikaanse en Europese markt, al lijkt dit wel deels al te zijn ingeprijsd. Tegelijkertijd staat de sector aan de vooravond van een megafusie tussen Lafarge en LafargeHolcim , wat redenen genoeg zijn voor Jefferies om deze bedrijven en sectorgenoot HeidelbergCement uit te lichten in een onderzoeksrapport.

Jefferies stelt vast dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse markt zijn verbeterd, maar inmiddels ook zijn ingeprijsd in de koersen. De positieve vooruitzichten voor Europa en de opkomende markten zijn dit volgens de analisten echter nog niet.

Zodoende zijn de analisten positief gestemd over de cementindustrie. De geplande fusie tussen LafargeHolcim en Lafarge beoordelen de analisten daarbij als positief. Volgens hen passen de bedrijven in termen van geografische dekking uitstekend bij elkaar.

Fusiekandidaten op kooplijst

Voor zowel Lafarge als LafargeHolcim heeft Jefferies het advies op ‘buy’ staan, waarbij de koersdoelen respectievelijk 84 euro en 102 Zwitserse frank zijn.

De consensus voor beide aandelen is overwegend positief. Voor Lafarge staan er 13 koop-, 5 houd- en 2 verkoopadviezen uit. Voor LafargeHolcim is dit nog iets beter, aangezien er geen verkoopadviezen voor het aandeel uitstaan maar wel 8 houd- en 11 koopadviezen.

Daarbij is er volgens de analisten gemiddeld genomen nog ruimte voor de koers om verder te stijgen. Met een gemiddeld koersdoel van 83,68 Zwitserse frank is het opwaarts potentieel voor LafargeHolcim 3,3%, voor Lafarge staat een gemiddeld koersdoel uit van 68,54 euro en daarmee een verwacht rendement van 4,4%.

HeidelbergCement

Jefferies is iets minder positief over HeidelbergCement . Volgens de analisten zijn er verdere overnames en fusies in de sector mogelijk, maar zijn deze niet zo aantrekkelijk als de voorgenomen fusie van Lafarge en LafargeHolcim . Jefferies hanteert voor HeidelbergCement vooralsnog een ‘hold-advies’ met een koersdoel van 68 euro.

De consensus voor het aandeel is licht positief, al laat het wel zien dat analisten vrij verdeeld zijn. Er staan 13 koop-, 9 houd- en 5 verkoopadviezen uit. Daarbij zien analisten met een gemiddeld koersdoel van 64,78 euro een opwaarts potentieel van slechts 1%.