Gemengde reacties op cijfers Lafarge

De resultaten die Lafarge recent naar buiten bracht hebben tot gemengde resultaten geleid bij analisten. Waar sommige analisten content zijn met de geboekte resultaten, vormden deze voor anderen een teleurstelling. Mede daarom zijn er de afgelopen dagen zowel opwaarts als neerwaartse bijstellingen doorgevoerd voor het aandeel.

Door onze redactie

Gemengde resultaten
De analisten van ABN AMRO zagen Lafarge gemengde resultaten rapporteren. Zij wijzen op de daling van de operationele winst met 10%, wat voornamelijk te wijten was aan de hogere kosten en lagere volumes. Dit werd maar gedeeltelijk gecompenseerd door kostenreducties en gunstige valutakoersen, aldus de analisten.

De analisten wijzen er verder op dat Lafarge zijn groeiprognose en verwachtingen omtrent het prijspeil voor dit jaar heeft gehandhaafd, terwijl het voor 2011 verwacht dat het een solide groei zal realiseren in de opkomende markten.

Al met al vinden de analisten de resultaten niet helemaal perfect, maar lieten deze wel zien dat Lafarge solide groeit in moeilijke marktomstandigheden. De beperkte financiële flexibiliteit en de lage investeringsprognose zorgen er echter voor dat de analisten verwachten dat Lafarge niet in staat zal zijn de groei in de vraag volledig aan te kunnen. Daarom blijven zij bij hun houdadvies.

Kostendruk in Azië
Bij de Zwitserse zakenbank bleef het advies eveneens gehandhaafd. De analisten hanteren voor Lafarge een outperform-advies. Zij stellen dat de derdekwartaalresultaten zwak zijn uitgevallen door de kostendruk in Azië. Voor 2010 rekenen de analisten op een stagnerende EBITDA en voor 2011 een stijging van dezelfde EBITDA van 14%.

Koersdoel verlaagd
De analisten van Société Générale hebben hun koersdoel voor Lafarge verlaagd van 68 euro naar 65 euro, terwijl het advies is blijven staan op outperform. De analisten stellen dat de producent van bouwmaterialen niet in staat is geweest om in het afgelopen kwartaal te groeien. Ook de EBITDA over het afgelopen kwartaal vonden de analisten zwak.

Koersdoel verhoogd
Bij Exane BNP Paribas is besloten het koersdoel juist te verhogen van 39 euro naar 41 euro. De EBITDA over het derde kwartaal was slechter dan waar de analisten op hadden gerekend. Zij verwachten echter een lichte versnelling bij de afbouw van de passiva. Daarnaast zijn de omzetvooruitzichten niet wezenlijk veranderd, zo stellen de analisten. Zij hanteren een neutral-advies.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 10 koop-, 5 houd- en 6 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Uit de consensus kan echter wel geconcludeerd worden dat analisten verdeeld zijn over het aandeel.

De koersdoelwijzigingen hebben er verder in geresulteerd dat het gemiddeld koersdoel 51,39 euro bedraagt, wat een verwacht rendement oplevert van iets meer dan 15,06%. Daarbij valt op dat de analisten van Exane BNP Paribas ondanks hun koersdoelverhoging nog steeds uitgaan van een koersdaling in de komende periode. Dit in tegenstelling tot de analisten van Société Générale, die ondanks hun koersdoelverlaging naar 65 euro nog altijd uitgaan van een koersstijging van ruim 45%.