Gamma Holding ondanks flink verlies positief over de toekomst

Vrijdagmorgen presenteerde Gamma Holding voorbeurs zijn resultaten over 2009. Afgelopen jaar zag zowel de omzet als het nettoresultaat afnemen. Toch verwacht de textielproducent dat er in 2010 een positieve trend in het bedrijfsresultaat zal voortzetten. Vooralsnog is de consensus voor het aandeel licht positief.

Door onze redactie

Dalende omzet
De omzet van Gamma daalde in 2009 tot 658 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de omzet nog 723 miljoen. Volgens de textielproducent had het bedrijf in 2009 te maken met een lagere omzet, wat resulteerde in een onderbezetting in de fabrieken. Ook prijsdruk en voorraadafbouw deden de EBITDA van Gamma krimpen. Mede hierdoor daalde de EBITDA het afgelopen jaar tot 63,2 miljoen euro tegen 70,2 miljoen euro het jaar daarvoor.

Het nettoverlies van Gamma Holding liep in 2009 op naar 69 miljoen euro, het jaar daarvoor was dit nog 33,2 miljoen euro. Verder lichtte het concern toe dat het naar verwachting 10 miljoen euro aan herstructureringskosten zal maken in het komende jaar. Toch blijft het concern positief over 2010.

Wordt het eerste halfjaar met het tweede halfjaar van 2009 vergleken dan is de conclusie te trekken dat er sprake is van een positieve trend in het bedrijfsresultaat. In de eerste zes maanden was het bedrijfsresultaat 25,6 miljoen euro, in de tweede helft was dit 37,6 miljoen euro. Deze positieve trend zal volgens het concern in 2010 door zetten.

Focus om bestaande activiteiten
De bestuursvoorzitter van Gamma, Jan Albers, liet in toelichting weten zich komend jaar te focussen op de bestaande activiteiten. Overnames en verkoop van onderdelen worden hierdoor uitgesloten. In oktober liet Gamma nog weten het bedrijfsonderdeel Coatings & Composites te verkopen aan het Duitse Jagenberg voor 37,5 miljoen euro. Eerder waren er nog plannen om afstand te doen van om zeildoekfabrikant Dimension-Polyant, dit werd gestaakt vanwege de moeizame marktomstandigheden.

Geen verrassing
Volgens analist Martijn den Drijver van SNS Securities kwamen de resultaten van Gamma niet als een verassing. De resultaten waren in lijn met de verwachtingen, aldus de analist. De uitspraken over 2010 wekken vertrouwen over de eigen capaciteit van Gamma en bepaalde markten. In november verdubbelde SNS Securities nog het koersdoel van 7,50 euro naar 15 euro. Momenteel hanteert SNS Securities een buy-advies, het koersdoel blijft gehandhaafd op 15 euro.

Conclusie
Gamma Holding NV, dat slechts door een gering aantal analisten wordt gevolgd, heeft de afgelopen maanden de waarde van het aandeel flink weten op te schroeven. Half mei stond het aandeel nog op 3,50 euro, vrijdag had het aandeel een slotkoers van 11,01 euro. Gemiddeld rekenen analisten op een koersdoel van 11,25 euro waarmee er momenteel een rendement van slechts 2,18% wordt verwacht.