Overname Océ door Canon mogelijk op de klippen

Dinsdagmorgen maakte het Japanse elektronicaconcern Canon bekend dat het ruim 71% van de aandelen Océ binnen handbereik heeft. De deal met Océ zal doorgaan bij aanmelding van 85% van de aandelen, zo maakte Canon destijds bekend. Maandag verstreek de aanmeldingstermijn en komt Canon zodoende nog bijna 15% te kort. De vraag is of Canon de overnamepoging zal staken of de periode van aanmelding zal verlengen om toch de benodigde 85% in handen te krijgen.

Door onze redactie

Veel steun, maar niet genoeg
In november 2008 bracht Canon een bod uit op Océ van 730 miljoen euro, wat overeen komt met 8,60 euro per aandeel. Het behaalde percentage van 71% is mede behaald doordat aandeelhouders instemde met de beloofde 8,60 euro per aandeel. Voor een ander deel heeft Canon deze zelf aangekocht. Tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering stemde driekwart van de aandeelhouders in met de overname.

Canon heeft het management van Océ en een aantal grote aandeelhouders achter zich. Kapitaalschieter Bestinver Gestión heeft toegezegd zijn belang van 9,5% te zullen verkopen. Ook ASR, Ducatus en ING hebben een overeenkomst gesloten om hun preferente aandelen van de hand te doen. Zij hebben samen ongeveer 19% van het stemrecht. Vooruitlopend op de acceptatie van hun bod hebben de Japanners zelf alvast een belang genomen van 16,9% voor 8,54 euro per aandeel. Océ-CEO Rokus van Iperen verwacht dan ook dat zijn bedrijf komende zomer van de beurs zal verdwijnen.

Wachten op aanstaande donderdag
Canon lichtte dinsdag toe dat het voor aanstaande donderdag bekend zal maken of het de overnamepoging op Océ door zal zetten. Mocht Canon de poging willen doorzetten zijn er twee mogelijkheden. Canon kan de aanmeldingstermijn verlengen of het concern kan genoegen nemen met de 71% die het nu binnen handbereik heeft.

Kiest de Japanse elektronicaproducent voor het laatste dan krijgt Canon het Nederlandse Océ wel in handen. Een knelpunt is dan wel dat Canon met een aantal opstandige aandeelhouders zit opgescheept. Een groep aandeelhouders met onder meer Hermes Focus Funds, USS (The Universities Superannuation Scheme) en Orbis bezitten bij elkaar ongeveer 20% van de aandelen Océ en vinden het bod van 8,60 euro per aandeel te laag. Orbis Portfolio heeft een belang van ongeveer 10%.

Uitspraak Ondernemingskamer
Afgelopen maandag werd het enquêteverzoek door Hermes Focus Funds en pensioenfonds USS ingediend. De Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam heeft het verzoek van aandeelhouders Hermes en USS om nog deze week een enquête te behandelen over voorlopige voorzieningen afgewezen. De Ondernemingskamer heeft de behandeling voor 3 maart op de agenda gezet.