Aandeelhouders Océ geven strijd op

De aandeelhouders van Océ lijken toch akkoord te gaan met het bod van Canon. Dinsdagavond maakte de activistische aandeelhouder Hermes bekend zijn stukken van Océ alsnog aan te bieden aan de Japanners. Hiermee lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Océ officieel zal worden overgenomen door Canon.

Door onze redactie

Voorvechter
Hermes was één van de voorvechters om het bod van Canon op Océ tegen te houden. De aandeelhouder vond het bod te laag en daarnaast zou het minderheidsaandeelhouders in een machteloze positie plaatsen. Hermes had eerder al zijn bezwaren aangekaart bij de Ondernemingskamer maar deze werden verworpen. Hermes gaat nu, zij het onder protest, akkoord met het bod van 8,60 euro per aandeel Océ. Het fonds stelt dat zijn cliënten het meest gebaat zijn door bij een acceptatie van het bod vanwege de onzekere positie van minderheidsaandeelhouders onder Océ’s nieuwe bestuursstructuur.

Hermes was al enige tijd bezig om zijn positie in Océ te verkleinen. Zo verkocht het een pakket aandelen aan het Britse fonds USS, welke samen met Hermes bij de Ondernemingskamer tegen de manier waarop de overname van Canon tot stand kwam protesteerde.

Op het moment van schrijven is het niet bekend of USS nu ook zijn aandelen aan Canon zal aanbieden. Hermes en USS hadden samen ruim 5% van de aandelen Océ. Inmiddels heeft het Deense Sparinvest, wat ook een tegenstander was van het bod, ook zijn aandelen aangeboden. Sparinvest had een belang van 5% in Océ. Momenteel heeft Canon ruim 80% van het aandelenkapitaal van Océ in handen.

Canon zal voor Océ 770 miljoen euro op tafel leggen, inclusief schulden van 1,5 miljard euro. Aandeelhouders kunnen hun stukken uiterlijk aanstaande vrijdag 19 maart aanbieden.

Aandeelhouders zullen stukken aanbieden
Analist Maarten Altena stelt vast dat na enkele falende pogingen om het bod van Canon op Océ te verhogen en de positie van minderheidsaandeelhouders te verbeteren, Hermes zijn belang nu aanbiedt. De consequentie hiervan is dat Canon inmiddels ruim 80% van de aandelen Océ in handen heeft en daardoor dicht in de buurt komt van de ten doel gestelde 85%, aldus Altena.

Verder wijst de analist erop dat er vooralsnog niets bekend is over de beslissing van aandeelhouder Orbis , welke claimt 10% van de aandelen in handen te hebben. De analist is van mening dat Orbis dezelfde mening deelt als Hermes en dat zij daarom ook hun aandelen voor 19 maart zullen aanbieden. Tot slot verwacht de analist dat de nog resterende aandeelhouders hun stukken zullen aanbieden.