Rusland en Brazilië van invloed op Franse automerken

De Amerikaanse zakenbanken JP Morgan Chase & Co en Morgan Stanley hebben recent de Europese autosector onder de loep genomen. De analisten stellen onder meer dat zorgen over de Braziliaanse en Russische automarkt nadelige gevolgen kunnen hebben een aantal automerken, waardoor zij hebben besloten hun taxaties voor deze aandelen bij te stellen.

In september zag de Russische automarkt de verkopen op jaarbasis nog dalen met 20,1% tot 197.233, terwijl de markt in augustus nog kromp met 25%. Voor de periode januari-september liggen de verkopen nu 13% lager wat neerkomt op en daling van 260.000 verkopen. Daarmee ligt dit wel op koers om over heel 2014 uit te komen op circa 2,45 miljoen voertuigen, wat een daling op jaarbasis zou betekenen van 12%.

Doordat grote Europese autofabrikanten de afgelopen jaren fors hebben geïnvesteerd in Rusland zullen zij hier de gevolgen van ondervinden. Zeker omdat de Russische markt na Duitsland de grootste van Europa is.

Ondertussen is de focus in Brazilië met name gericht op de komende verkiezingen, waarbij de Braziliaanse economie op een kruising staat. Afhankelijk van welke president er zal winnen zal er er een dictatoriale koers gevaren gaan worden, of een die meer gericht is op de modernisatie van de industrie, infrastructuur en overheidssystemen.

Voorlopig staat daardoor echter wel de groei van de Braziliaanse economie op het laagste niveau sinds 1984 en heeft dit invloed op de bereidheid van de bevolking om aankopen te doen.

Risico’s voor Renault

JP Morgan Verwacht dat de zorgen in Brazilië en Rusland over de automarkten vooral negatief zullen uitpakken voor de Franse autoproducenten.

Mede daarom heeft De Amerikaanse zakenbank zijn advies voor Renault verlaagd van ‘overweight’ naar ‘neutral’, waarbij het koersdoel is bijgesteld van 74 euro naar 65 euro. De analisten stellen dat een mogelijke consolidering rond de Russische Avtovaz Group een ander risico is, evenals de schuldenlast van Renault .

De analisten van Morgan Stanley verlaagden op 1 oktober al hun advies voor Renault van ‘overweight’ naar ‘neutral’. Zij stellen dat de vertragende groei in opkomende markten en in de toekomst weer stijgende rentes risico’s zijn. Zodoende is het koersdoel verlaagd van 77 euro naar 66 euro.

Positief over Peugeot

JP Morgan blijft met een ‘overweight-advies’ positief over Peugeot . Volgens de analisten blijft het aandeel vanwege een terugkeer van de autobranche richting winstgevendheid aantrekkelijk. Het koersdoel bedraagt 17 euro.

Morgan Stanley hanteert een ‘equalweight-advies’ voor Peugeot , maar heeft begin oktober het koersdoel wel verhoogd met 1 euro tot 10,50 euro. Voor Peugeot hebben de analisten hun winstverwachtingen licht verhoogd om zo rekening te houden met de herstructureringsmaatregelen in Europa, Brazilië en Rusland.