K+S verhoogt verwachtingen en analisten volgen

Zowel de omzet als de winst van kunstmestgigant K+S Group is in de eerste negen maanden van dit jaar lager geweest ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit was vooral te wijten aan de lagere kaliprijzen, maar hier zag het bedrijf wel een verbetering in het derde kwartaal en daarom zijn de verwachtingen voor heel 2014 verhoogd. Op basis hiervan hebben analisten hun taxaties voor het aandeel opwaarts bijgesteld.

K+S Group zag in de periode januari tot eind september de omzet uitkomen op 2,8 miljard euro, een daling van 6% ten opzichte van dezelfde periode in 2013. De winst daalde in dezelfde periode met 8% tot 511 miljoen euro.

Positief is dat de resultaten in het derde kwartaal een verbetering toonden. Hier steeg de omzet op jaarbasis met 1% en de winst zelfs 16% hoger op 134 miljoen euro. Dit was vooral het gevolg van angst in de Verenigde Staten voor een even zo strenge winter als vorig jaar. Destijds hadden veel gemeenten te kampen met een tekort aan strooizout en dit willen zij nu voorkomen.

Mede op basis van deze positieve trend in het derde kwartaal heeft K+S Group zijn verwachtingen voor heel 2014 verhoogd. Waar het bedrijf eerder rekende op een winst van 490-570 miljoen euro, is dit bijgesteld naar 580-640 miljoen euro. Daarnaast is de omzetverwachting verhoogd van 3,65-3,85 miljard euro naar 3,7-3,9 miljard euro.

Koersdoelen verhoogd

Het Japanse effectenhuis Nomura heeft zijn koersdoel voor K+S Group verhoogd met 1 euro tot 25 euro. De resultaten over het derde kwartaal waren vooral positief voor de zoutdivisie. Zodoende hebben de analisten hun verwachtingen voor 2014 en 2015 verhoogd, waarbij de belangrijkste koersdrijver de ontwikkeling van de potasprijs is. Een niveau van boven de 350 dollar per ton is volgens Nomura wel moeilijk te bereiken. Het advies is gehandhaafd op ‘neural’.

BNP Paribas heeft eveneens zijn koersdoel voor K+S Group verhoogd, van 17,50 euro naar 19 euro. De Franse zakenbank houdt echter vast zaan zijn ‘underperform-advies’. Het bedrijfsresultaat heeft de gemiddeld marktverwachting met 24% overtroffen, zo stellen de analisten vast. De verrassend hoge winstmarges bij de kalidivisie zullen daarbij volgens hen ten minste aanhouden tot begin 2015. De negatieve houding van de analisten over het aandeel hangt echter samen met de twijfels over de duurzaamheid van de onlangs verbeterde prijsdynamiek in de potasmarkt.

Licht positieve consensus

Er staan momenteel voor het aandeel 11 koop-, 9 houd- en 8 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is maar ook duidelijk wordt dat analisten zeer verdeeld zijn over het aandeel.

Het gemiddeld koersdoel staat door de koersdoelverhogingen nu op 24,13 euro, hetgeen een verwacht rendement oplevert van 6,5%.