Overname Baker Hughes doet Halliburton Schlumberger van de troon stoten

Deze week kondigde Halliburton aan Baker Hughes over te nemen, waarmee zij gezamenlijk een hogere omzet zullen realiseren dan huidig marktleider Schlumberger . Het Duitse bedrijf loopt op andere punten nog voorop en analisten zien vooralsnog geen reden hun taxaties voor Schlumberger aan te passen, terwijl hetzelfde geldt voor Halliburton en Baker Hughes .

De Amerikaanse oliedienstverleningsbedrijven Halliburton en Baker Hughes zijn het eens geworden over een overname van laatstgenoemde ter waarde van 34,6 miljard dollar. Aandeelhouders van Baker Hughes ontvangen daarbij 1,12 aandelen Halliburton plus $19 dollar voor ieder aandeel Baker Hughes dat zij in bezit hebben. De prijs biedt een premie van bijna 41% op de slotkoers van Baker Hughes van 10 oktober, toen de bedrijven bekendmaakten met elkaar in gesprek te zijn.

Halliburton heeft aangegeven dat de deal middels kasmiddelen zal voldoen en wanneer toezichthouders daar om vragen, het bedrijf onderdelen zal verkopen die momenteel bij elkaar een jaaromzet realiseren van 7,5 miljard dollar.

Verder heeft Halliburton aangegeven aan Baker Hughes een vergoeding van 3,5 miljard dollar zal betalen mocht de deal niet worden goedgekeurd door de toezichthouders. Naar verwachting zal de overname in de tweede helft van 2015 worden afgerond en aandeelhouders van Baker Hughes 36% van het samengevoegde bedrijf in hun bezit hebben.

Het gefuseerde bedrijf zal de naam Halliburton houden en Baker Hughes zal verdwijnen. Daarbij zal de topman van Halliburton Dave Elsar de topman blijven, terwijl het management zal worden uitgebreid tot 15 personen waarvan 3 van Baker Hughes afkomstig zullen zijn.

Grote concurrent voor Schlumberger

Door de fusie ontstaat er een bedrijf dat samen over 2013 een omzet realiseerde van 51,8 miljard dollar, terwijl het 136.000 mensen in dienst heeft. Daarmee zal het gecombineerde bedrijf huidig marktleider Schlumberger van de troon stoten qua omzet, maar wat betreft de winst nog wel achterblijven.

Halliburton verwacht echter dat door synergiemogelijkheden de gezamenlijke winst ook zal stijgen. Vooral in Noord-Amerika ziet het bedrijf kansen om zijn marges te verbeteren, het personeelsbestand op te schonen en andere kostenposten terug te brengen.

Analisten hebben vooralsnog besloten om geen wijzigingen voor Halliburton , Baker Hughes of Schlumberger door te voeren. Wel is de koers van Halliburton gedaald, terwijl Baker Hughes en Schlumberger deze juist hebben zien stijgen.