Analisten positief over zet Ahold

Het optimisme over grootgrutter Ahold houdt aan. Deze week maakte Ahold bekend dat het voornemens is haar meerderheidsbelang in Schuitema te gaan verkopen. Om deze reden herhalen diverse zakenbanken hun koopadviezen en passen hun taxaties opwaarts aan. Na de neergang van de Europese beurzen herstelt Ahold nu fors en is het na haar koersdieptepunt alweer ruim een euro gestegen. Tevens maakte Ahold haar resultaten over het vierde kwartaal bekend. Ook dit nieuws werd op de beurs welkom ontvangen doordat de resultaten boven de consensus lagen.

Cijfers vierde kwartaal
Ahold heeft vandaag een geconsolideerde netto-omzet bekendgemaakt van 6,6 miljard euro over het vierde kwartaal, dat liep tot en met 30 december 2007. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2006 steeg de netto-omzet met 0,2% en met 6,5% bij constante valutakoersen. Voor het hele jaar bedroeg de geconsolideerde netto-omzet 28,2 miljard euro, een stijging van 1,2% ten opzichte van 2006. Bij constante wisselkoersen steeg de netto-omzet met 6,1%. Voor heel 2007 handhaaft Ahold de verwachting dat de operationele retailmarge aan de bovenkant van de prognose van 4,0% à 4,5% zal uitkomen.

2007
Voor het hele jaar bedroeg de geconsolideerde netto-omzet €28,2 miljard, een stijging van 1,2% ten opzichte van 2006. Bij constante wisselkoersen steeg de netto-omzet met 6,1%. Over 2007 steeg de omzet van Stop & Shop met 1,5% tot 16,7 miljard dollar. Ahold heeft op maandag 21 januari bekendgemaakt dat zij in onderhandeling is getreden met Schuitema N.V. en CVC Capital Partners over een mogelijke verkoop van haar meerderheidsbelang in Schuitema aan CVC voor een bedrag in contanten en de overdracht van meer dan vijftig winkels door Schuitema aan Ahold .

Reacties analisten
Het nieuws van de resultaten over het vierde kwartaal en die over heel 2007 lag boven de consensus van de analisten. Tevens zijn analisten blij met het voornemen om het belang in Schuitema af te stoten. De analisten Bart Ingels en Robert Jan Vos ( Ageas Bank) noemen de omzetcijfers van Ahold zeer sterk. Het houdadvies handhaven ze voor het bedrijf. De analisten zijn tevreden over de herstructureringen die het bedrijf heeft doorgevoerd en zijn van mening dat deze positieve resultaten al op het huidige koersniveau zijn ingeprijsd. Analist Richard Withagen van SNS Securities verhoogde vandaag zijn advies van ‘accumulate’ naar ‘buy’ met een naar 10,50 euro verlaagd koersdoel (voorheen 11 euro). Analist Withagen merkt op dat Ahold amper negatieve impact heeft gehad van de afgenomen consumentenbestedingen, tevens is de heer Withagen positief over de prestaties van Albert Heijn in Nederland.

JP Morgan verlaagde het koersdoel naar 9 euro na de bekendmaking van de verkoop van Schuitema. Na berekening door de analisten van J.P. Morgan is de waarde van Schuitema ongeveer 1 miljard EUR waardoor het meerderheidsbelang van Ahold ter waarde van 73% neerkomt op 730 miljoen EUR. De analisten geven hierbij aan dat er rekening dient te worden gehouden dat zij niet de details van de mogelijke transactie weten maar dat zij ervan uitgaan dat het geld besteedt zal worden aan het terug kopen van aandelen omdat dit bij de laatste verkoop ook het geval was. De analisten zien de hiervoor genoemde ontwikkelingen als een positief aspect maar merken op dat de margeontwikkeling in de Amerikaanse divisie bedenkelijk is. Vanwege hogere risico's in de huidige aandelenmarkten verlagen de analisten het koersdoel.

Consensus positief
De consensus over Ahold en ook haar sectorgenoten is over het algemeen positief. Wel worden de supermarkten op verschillende forward p/e’s verhandeld. Ahold noteert met een forward p/e (13,90) die in lijn is met haar sectorgenoten. De supermarktconcerns Colruyt (22,78), Sainsbury plc (20,61) en Whole Foods Market (27,65) zijn de bedrijven met de hoogste waarderingen. Ahold , Delhaize (12,81), Schuitema (15,38) en Sligro (13,90) hebben waarderingen die onder het sectorgemiddelde liggen. De waarderingsverschillen treffen we ook aan in de consensus voor de verschillende bedrijven waarin een hoge diversiteit aanwezig is. Hoog op de kooplijsten staan Ahold , Delhaize , Colruyt , Tesco en Wal-Mart Stores Stores.