Analisten zien fusie Ahold en Delhaize doorgaan, taxaties Ahold omhoog

Ahold wist onlangs met zijn omzetcijfers de analistenverwachtingen te overtreffen, waardoor zij zich genoodzaakt voelden om de koersdoelen opwaarts bij te stellen. Volgens de marktvorsers ligt de fusie met Delhaize op schema en mogen aandeelhouders rekening houden met een aandeleninkoop.

Begin dit jaar wezen wij beleggers er nog op dat Ahold tot de top van zijn sector behoorde en analisten rekenden op een forse omzetstijging over heel 2015.

Gemiddeld rekenden de analisten vooraf op een omzet over heel 2015 van 37,46 miljard euro. Uiteindelijk kwam de omzet van Ahold over 2015 16,6% hoger uit op 38,2 miljard euro, waarmee de analistenverwachtingen werden overtroffen.

Ahold profiteerde van de sterke dollar, de omzetgroei in de Verenigde Staten en Nederland, maar ook een extra verkoopweek. Als deze extra verkoopweek en de wisselkoerseffecten zouden worden weggenomen kwam de omzet op jaarbasis 1,8% lager uit.

Ahold gaf verder aan te rekenen op een hogere vrije kasstroom dan in 2014, toen deze uitkwam op 1,055 miljard euro. Op 3 maart presenteert Ahold zijn volledige resultaten over het vierde kwartaal en heel 2015.

Realistisch doel

ING heeft op 29 januari zijn koersdoel voor Ahold opwaarts bijgesteld met 2 euro tot 25 euro, waarbij het advies is gehandhaafd op ‘buy’. Onder meer het defensieve profiel van het aandeel met grote blootstelling aan de voedingssector in Europa en de Verenigde Staten spreekt ING aan.

De analisten stellen verder dat het beoogde synergieresultaat van 500 miljoen euro realistisch is en het aandeel momenteel aantrekkelijk gewaardeerd is. Daarbij rekenen zij erop dat aandeelhouders op termijn kunnen profiteren van de vrije kasstroom.

Optimisme zal terugkeren

UBS heeft op 28 januari zijn koersdoel voor Ahold verhoogd van 18,40 euro naar 1,40 euro. Volgens de Zwitserse zakenbank zal de combinatie van Ahold en Delhaize op termijn waarde creëren, maar blijven de analisten voorlopig wel voorzichtig vanwege de risico’s die de fusie de komende tijd met zich mee zal brengen.

Verder vreest UBS dat het fusiebedrijf op last van de toezichthouders meer winkels zal moeten afstoten dan waar de markt vooralsnog rekening mee houdt. Wanneer dit achter de rug is rekenen de analisten erop dat de synergievoordelen hoger zullen uitpakken daar waar de markt momenteel op anticipeert en het optimisme zal terugkeren. UBS houdt voorlopig vast aan zijn ‘neutral-advies’ voor Ahold.

analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.be

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.