Aandelen Tesla in de min na aanklacht tegen Elon Musk

Tesla’s aandelenkoersen daalden met 5% nadat de Amerikaanse beurswaakhond SEC de rechter heeft gevraagd om Musk te beschuldigen van minachting van de rechtbank. Aanleiding is een tweet van afgelopen week waarin Musk een voorspelling doet over de productieomvang van Tesla’s.

In de tweet schrijft Elon Musk dat Tesla 500 duizend auto’s zal maken in 2019. Vier uur later komt Musk hierop terug in een nieuwe tweet, waarin hij schrijft: “Bedoelde eigenlijk dat de jaarlijkse productiecapaciteit eind 2019 rond de 500 duizend is, oftewel 10 duizend auto’s per week. Voor dit jaar verwachten we 400 duizend auto’s te leveren.

De SEC beschuldigt Musk er nu zich niet aan de voorwaarden van een eerdere schikking te houden. CNBC meldt dat Musk volgens deze deal vooraf toestemming moest hebben van Tesla voor het plaatsen van de tweets. De schikking werd getroffen nadat Musk zijn plan afblies om de aandelen van het bedrijf op te kopen en van de beurs te halen. Toen werd onder meer besloten dat Musk kon aanblijven als CEO, maar zou stoppen zijn voorzitterschap in de raad van commissarissen. Tesla kreeg bovendien een boete van 20 miljard dollar.

Verzoek rechtbank aan Elon Musk

In het verzoek aan de rechtbank schrijft de SEC dat Musk geen toestemming had gevraagd voor het plaatsen van de onnauwkeurige tweet. “Musk en Tesla geven aan dat Musk’s tweets sinds de schikking zijn gecontroleerd na publicatie. Er wordt echter niet beweerd dat Musk voor zijn tweets toestemming vooraf heeft gevraagd of gekregen.”

De SEC vraagt de rechtbank nu om te onderzoeken of Musk de voorwaarden van de schikking heeft geschonden. Hij zou daardoor schuldig kunnen worden bevonden voor minachting van de rechtbank, die het vonnis op 16 oktober 2018 goedkeurde.

Lang conflict Musk versus SEC

Het verzoek van de SEC is een vervolg op een langslepend conflict dat begon in augustus vorig jaar, toen Musk aankondigde dat hij Tesla’s aandelen zou gaan privatiseren. Volgens de SEC gaf Musk hiermee onjuiste en misleidende informatie aan beleggers. “Als bedrijven en bedrijfsleiders iets beweren, moeten ze dat op een verantwoorde wijze doen. Hun streven moet zijn om geen onjuiste of misleidende informatie te delen en om geen informatie achter te houden die voor een investeerder redelijkerwijs belangrijk zijn voor zijn keuzes,” aldus de voorzitter van de SEC, Jay Clayton.

Tesla en Musk hebben nog niet gereageerd ten tijde van schrijven.