AMD, de veelbelovende chipfabrikant van 2019

De aandelen van AMD, Advanced Micro Devices Inc., staan in de plus na positieve vooruitzichten voor 2019. Het bedrijf verwacht een omzetgroei van bijna 10% voor het komende jaar door toenemende inkomsten van grafische kaarten en processoren voor datacentra en servers. Ook wil het bedrijf de productie van de nieuwe 7-nanometerchips verder uitbreiden. Volgens Library for Smart Investors hebben investeerders vooral hoge verwachtingen van AMD’s EPYC chips die naar verwachting in de tweede helft van 2019 op de markt komen.

Winsten en winstmarges AMD omhoog

De cijfers van het afgelopen jaar laten eveneens een positief beeld achter. Over het vierde kwartaal van 2018 noteerde AMD een nettowinst van $38 miljoen, 4 cent per aandeel, tegenover een verlies van $19 miljoen in het jaar ervoor. Ook steeg de omzet van $1.34 miljard naar $1.42 miljard. Hoewel de resultaten iets lager waren dan de voorspellingen op Wall Street, zijn analisten enthousiast over de goede voorspellingen en hogere winstmarges. De winstmarge in het vierde kwartaal steeg van 34% naar 41% en het bedrijf verwacht nog betere resultaten voor 2019.

Minder vraag crypto

AMD waarschuwde investeerders wel dat de cijfers van begin 2019 kunnen tegenvallen door lagere verkoopcijfers van geheugenkaarten en grafische kaarten. Dat laatste wordt mede veroorzaakt door een sterk afnemende populariteit van het delven van cryptovaluta zoals de Bitcoin.

Analist Gus Richard van Northland Securities schrijft dat de resultaten van 2018 beter zijn dan gedacht. Hij verwacht dat de grote voorraden grafische kaarten van AMD in de eerste helft van het nieuwe jaar zullen worden verkocht. Dit maakt de weg vrij voor betere cijfers in de tweede helft van 2019, veroorzaakt door een toenemende vraag aan processoren en grafische kaarten in datacentra als gevolg van de toenemende populariteit van online gaming.

Begin februari gaf analist Kevin Cassidy van Stifel al een koopadvies nadat Mubadala Investment 34 miljoen aandelen had verkocht. AMD zou goede producten van diverse categorieën in ontwikkeling hebben en Cassidy raadde aan een langetermijninvestering te doen nu de waarde van het aandeel gezakt was.