Intel heeft veelbelovende technologieën in handen voor de toekomst

Aandelen van Intel staan al een aantal dagen in de belangstelling nadat Morgan Stanley het aandeel eind februari opwaardeerde. Library for Smart Investors zette de redenen voor deze opwaardering op een rij, en legt uit waarom ook andere analisten hoopvol zijn over de toekomst van het bedrijf.

Analist Joseph Moore van Morgan Stanley veranderde op 22 februari de equal weight waardering van Intel in een overweight waardering, mede door zijn vertrouwen in Bob Swan, de nieuwe CEO van het bedrijf. Swan trad eind januari aan na een periode als interim-president-directeur. Volgens Moore is de nieuwe bestuurder meer gericht op financiële resultaten dan zijn voorganger. De prioriteit van het nieuwe management ligt bij het veiligstellen van de cashflow en het verhogen van de eisen voor fusies en overnames. Desondanks wees Moore erop dat het bedrijf zich niet zal kunnen onttrekken aan de conjunctuurgevoeligheid van de chipmarkt.

Maakt Bob Swan de verwachtingen waar?

Beleggers zijn hoopvol dat Bob Swan het tij kan keren voor Intel. Onlangs beloofde de nieuwe CEO dat de investeringen van het bedrijf in 5G-technologie en Optane, een nieuwe technologie voor dataopslag, zich in de toekomst gaan terugverdienen. Hij gaf toe dat dit voor beide investeringen momenteel nog niet het geval was, maar de potentie van deze technologieën voor de lange termijn zijn volgens hem evident.

Intel kondigde recentelijk aan dat het in 2020 van start gaat met de verkoop van mobiele chips met 5G. Analisten vermoeden dat Apple vanaf dat jaar van Intels 5G-chips gebruik zal maken. Ondertussen probeert Intel het klantenbestand uit te breiden om minder van Apple afhankelijk te zijn. Het bedrijf heeft de blik met name gericht op de auto-industrie, en heeft op deze markt een troef in handen na de aankoop van Mobileye, een Israëlisch bedrijf gespecialiseerd in driver-assistance systemen.

Hoopvolle berichten voor de lange termijn

In januari verhoogde Citi het prijsdoel van Intels aandelen naar $54. De bank noemde als reden de stijgende vraag naar microprocessors. Analist Craig Johnson van Piper Jaffray is ook positief over de toekomst van het bedrijf, ondanks een aantal uitdagingen voor de korte termijn. Op basis van een technische analyse verwacht Johnson dat het aandeel van Intel de grens van $60 zal doorbreken.

Het aandeel profiteert momenteel ook van de aankondiging van Foveros 3D, een nieuwe technologie van Intel voor het stapelen van microprocessors. De techniek heeft de potentie om de CPU-markt op zijn kop te zetten, maar net als met al die andere veelbelovende ideeën die Intel momenteel ontwikkelt, duurt het met Foveros ook nog wel even voordat de ontwikkeling ervan is terugverdiend.