Yahoo! onder de aandacht (update)

In de afgelopen dagen hebben diverse analisten hun adviezen voor Yahoo! ! herhaald dan wel gewijzigd. Enkele analisten stelden hun koersdoelen relatief scherp neerwaarts bij. De reden hiervoor is de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal van 2007 die werden gepresenteerd door het concern. De cijfers kwamen overeen met de vooraf gestelde prognoses. De omzet in de Amerikaanse divisie is vergeleken met het voorgaande kwartaal 30% gestegen. Maar door het achterblijven van de winstverwachtingen worden de koersdoelen gewijzigd.

Analisten wijzen er daarnaast op dat de toekomst van Yahoo! ! niet zeker is. Enerzijds is het concern bezig in een transformatieproces en anderzijds doen er geruchten de rondde dat het bedrijf een overnamekandidaat zou zijn. De analisten van Goldman Sachs zijn bezorgd over de kosten die het bedrijf maakt in haar kernactiviteiten e-mail en zoekmachine diensten. Vanwege begrensde zichtbaarheid verlagen de analisten het koersdoel.

Als gevolg van een afwaardering in de winstverwachtingen van Yahoo! ! verlagen de analisten van UBS het koersdoel van 36 USD naar 26 USD. Waar eerder de analisten een EBITDA verwachting voor 2008 van 2 Mrd. USD hadden werd door het concern een verwachting tussen de 1,72 en 1,975 Mrd. USD uitgesproken en daarom verlagen de analisten hun eerder gedane verwachting. De analisten verwachten voor 2008 een omzet van 5,58 Mrd. USD en een EBITDA van 1,85 Mrd. USD. De positieve taxatie van het aandeel verondersteld bij de analisten dat het management een Turnaround zal bewerkstelligen of dat de onderneming zal worden overgenomen.

De analisten verlagen niet hun advies voor Yahoo! ! en mede daarom staat het bedrijf er relatief gezien positief voor met 21 koop-, 9 houd- en 1 verkoopadvies. Binnen de internetsector is het bedrijf dan ook koploper.

Update
Vandaag (vrijdag, red.) werd bekend dat de overnamegeruchten rond Yahoo! ! waarover wij gisteren berichtten vorm hebben gekregen door het uitgebrachte bod van Microsoft op het concern ter waarde van 44,6 miljard USD. Dit komt neer op 31,- USD per aandeel wat een premie is van 61,60% op de slotkoers van Yahoo! ! van donderdag. Aandeelhouders kunnen kiezen of zij het bod in aandelen of in cash willen ontvangen. Microsoft is van mening dat door de acquisitie een synergievoordeel te behalen is van tenminste 1 miljard USD.