Druk op Resilux neemt toe, enorme vola

Het Belgische Resilux leek lange tijd goud in handen te hebben met de Airopack-dispencer, een uitvinding van de Nederlandse ondernemer Quint Kelders. In het Financieele Dagblad stelt Kelders echter dat er een harde confrontatie dreigt met zijn Belgische partners, die hij wil uitkopen om op die manier sneller te kunnen groeien.

Tom Simonts duidt toestand bij Resilux

De innovatieve technologie van Airopack, waarbij spuitbussen niet werken op basis van drijfgas maar lucht, werd begin dit jaar nog omarmt door Gilette en betekende een mijlpaal voor het bedrijf. Om de groei te versnellen wil Kelders met zijn bedrijf Airopack Technology Group (ATG), genoteerd in Zwitserland, verder zonder Resilux. De bedrijven hebben samen een joint venture in Airolux waarin de patenten zijn ondergebracht en bezitten hierin ieder een belang van 50%.

De Belgen hebben echter aangegeven geen interesse te hebben om het belang in de joint venture van de hand te doen.

Kelders hoopt Resilux uit te kopen door geld op te halen bij nieuwe investeerders. Zo werd eerder dit jaar een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse investeringsmaatschappij Apollo, dat bereid is om 120 miljoen te investeren in ATG. Daarvoor zal waarschijnlijk wel Resilux moeten worden uitgekocht.

Analisten schatten het belang van Resilux in de joint venture op ongeveer 170 miljoen euro, waardoor het niet aannemelijk lijkt dat het bedrijf snel akkoord zal gaan mocht Kelders niet meer geld weten op te halen om de Belgen uit te kopen.

Ruzie opvallend

Een van de analisten die Resilux actief volgt is Guy Sips van KBC Securities. De Belgische zakenbank herhaalde op 18 december nog zijn koopadvies voor het aandeel, waarbij het koersdoel 170 euro bedraagt.

Sips vindt het opvallend dat de strijdt nu via de media wordt gevoerd, zoiets zou normaal gesproken intern worden gehouden. Zeker omdat Kelders Resilux voorlopig nog hard nodig zal hebben.

De kaspositie van ATG bedroeg een jaar geleden nog 4,5 miljoen euro, terwijl het bedrijf over het eerste halfjaar van 2015 een verlies leed van 4,2 miljoen euro. De kaspositie is daarnaast verslechterd nadat het Belgische bedrijf Proficos voor enkele miljoenen euro’s is overgenomen, terwijl deze ook verlieslatend was.

Resilux was het afgelopen halfjaar juist winstgevend en schreef een nettowinst in de boeken van 6,8 miljoen.

Heftige koersreacties

De koers van Resilux heeft door het nieuws over de afgelopen dagen flinke uitslagen laten zien. Waar de koers op 17 december nog op 153 euro sloot, stond de koers 4 dagen later op 21 december ruim 16% lager op 128 euro. Nog geen dag later sloot de koers echter alweer bijna 11% hoger op 141,90 euro.

Op jaarbasis hebben beleggers ondertussen weinig te klagen gehad. De koers staat momenteel namelijk nog altijd 38,1% hoger ten opzichte van 12 maanden geleden.

De koers-winstverhouding bedraagt 27,9 en Resilux biedt een dividendrendement van 1,3%.

analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.be

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.