Biogen beleeft slechtste dag in 14 jaar na stopzetten onderzoek medicijn tegen alzheimer

De aandelen van Biogen kelderden donderdag nadat het bedrijf het onderzoek naar het nieuwe alzheimermedicijn aducanumab stopzette zo meldt CNBC. De farmaceut ontwikkelde dit medicijn in samenwerking met het Japanse Eisai.

Het aandeel van Biogen daalde vervolgens meer dan 29% op donderdag, het slechtste resultaat sinds februari 2005. De verwachting was dat het nieuwe medicijn het bedrijf veel geld zou opleveren. Analisten bij Goldman Sachs voorspelden in 2017 nog dat het medicijn wel eens een omzet van $12 miljard dollar zou kunnen opleveren. Biogen is een van de grootste farmaceuten in de wereld, met een marktwaarde van $63 miljard.

De farmaceut ontwikkelt medicijnen voor de behandeling van neurologische en hematologische afwijkingen, zoals multiple sclerosus en hemofilie. Voorlopig behoudt Biogen zijn centrale rol in de behandeling van multiple sclerosus, maar toenemende competitie dwingt het bedrijf zich te richten op andere ziektebeelden als alzheimer.

Klinische testen Biogen

In een statement stelt het bedrijf dat het de klinische testen in fase 3 heeft stopgezet omdat een onafhankelijk onderzoek had aangetoond dat de tests waarschijnlijk niet hun ‘primaire doel’ zouden bereiken. Volgens Biogen had de aanbeveling om de onderzoeken te stoppen niets te maken met de veiligheid van het medicijn.

“Het teleurstellende nieuws bevestigt de moeilijkheid van het behandelen van alzheimer en de noodzaak om onze kennis in de neurowetenschappen te blijven uitbreiden,” zei Michel Vounatsos, de CEO van Biogen. “We zijn ontzettend dankbaar voor de patiënten met alzheimer, hun families en de onderzoekers die hebben deelgenomen aan de klinische tests en daarmee hebben bijgedragen aan dit onderzoek.”

Weinig optimisme voor de toekomst

Volgens Jared Holtz, analist van de gezondheidssector bij Jefferies, leek deze studie een van de grootste beloftes binnen de farmaceutische industrie, en dus tevens het belangrijkste project van Biogen. “We hebben het hier al een aantal jaar over met de verwachting dat we een voortgangsupdate zouden krijgen in 2020. Natuurlijk was er een kans dat er een futiliteitsanalyse zou komen in 2019, maar investeerders dachten dat we dat punt al voorbij waren. Het enige wat we nu overhouden is een valueaandeel, net als Gilead Sciences; een goedkoop aandeel met niks veelbelovends in ontwikkeling en een bedrijf dat afhankelijk is van overnames en fusies voor nieuwe successen.”

William Blair herwaardeerde het aandeel van ‘outperform’ naar ‘market perform’ na de bekendmaking van het nieuws. Ook analist Geoffrey Porges van SVB Leerink waarschuwde voor negatieve resultaten: “We verwachten dat het aandeel van Biogen zal zakken naar een koers tussen de $240 en $260 dollar na dit slechte nieuws, en we hebben geen katalysator gevonden die het aandeel terug boven de $300 kan brengen.”