Analisten sceptisch over Valeant Pharmaceuticals

De koers van Valeant Pharmaceuticals is fors gedaald, nadat een analist van Wells Fargo een vernietigend rapport over het Amerikaanse bedrijf naar buiten bracht. De analist ziet een aantal gevaren voor Valeant Pharmaceuticals en rekent erop dat de koers in de komende maanden alleen maar verder zal dalen.

Valeant Pharmaceuticals heeft een aantal moeilijke dagen achter de rug. Het bedrijf heeft sinds vorige week donderdag meer dan 6 miljard dollar van zijn marktwaarde in rook zien op gaan.

Dit is onder meer de oorzaak van een analyse die Wells Fargo recent naar buiten bracht. In een 40 pagina’s tellend rapport schrijft analist David Maris dat afgevraagd moet worden hoe Valeant Pharmaceuticals kan overleven met het huidige bedrijfsmodel, dat vooral gebaseerd is op omzetvolume in plaats van prijsverhogingen.

Continuiteit onder druk

Analist Maris onderbouwt dit door te stellen dat het management van Valeant een aantal beslissingen heeft genomen die een bedreiging zijn voor de bedrijfsvoering en reputatie. Valeant moest onlangs onder druk zijn verdienmodel aanpassen na beschuldigingen op zijn agressieve prijsstrategie.

Ook heeft het bedrijf zijn banden met het geheime farmaciebedrijf Philidor moeten verbreken. Ondertussen heeft Valeant een nieuwe distributieovereenkomst getekend met Walgreens om het verlies van Philidor op te vangen, maar Wells Fargo denkt dat dit onvoldoende gecompenseerd zal worden.

Een ander gevaar dat analist Maris ziet is de schuld van Valeant Pharmaceuticals, die momenteel 30 miljard dollar bedraagt. Het bedrijf heeft al aangegeven dat deze in 2016 zal worden teruggebracht, maar heeft vooralsnog weinig signalen afgegeven dat hier ook daadwerkelijk aan wordt gewerkt.

Koers behoorlijk omlaag

De koers van het aandeel is sinds het uitbrengen van Wells Fargo’s rapport al met bijna 15% gedaald en staat momenteel op 75,92 dollar. Analist Maris heeft een koersdoel dat tussen de 65-68 dollar ligt, wat ongeveer 13% het huidige koersniveau ligt.

Andere analisten zijn lang niet zo pessimistisch gestemd over het aandeel als Maris van Wells Fargo. Velen van hen houden vooralsnog vast aan hun ‘buy-advies’ met koersdoelen die boven het huidige koersniveau liggen.

analist.be Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.be

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.