Wisselende opinies Bayer

Analisten hebben hun advies voor het aandeel Bayer gewijzigd naar aanleiding van de uitspraak van het hof van justitie in New Jersey (Verenigde Staten). Deze heeft bepaald dat Bayer’s patent op Yasmin, een anticonceptiepil en één van het concern’s belangrijkste producten, ongeldig is. Deze uitspraak volgt op de aanklacht ingediend door Barr Pharmaceuticals Inc die de rechtsgeldigheid van het patent in twijfel trok.

Bijstelling winstmarge
De uitspraak betekent dat Bayer niet langer het alleenrecht heeft in het produceren van het middel. Echter behoudt het concern de exclusieve distributierechten in de Verenigde Staten tot maart 2009. Het verlies van het patent kan van invloed zijn op de winst van het concern wanneer andere firma’s goedkopere versies van het middel gaan distribueren. Bayer is op dit moment aan het analyseren welke invloed de uitspraak precies heeft, maar het concern heeft haar winstmarge voor het product Yasmin neerwaarts bijgesteld

Stijging bedrijfsresultaat
Op 28 februari maakte het chemie- en farmacieconcern bekend dat het in het 2007 een bedrijfsresultaat heeft behaald van 4,3 miljard euro. Dit betekent een stijging van meer dan 23 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De omzet nam in dezelfde periode toe met bijna 12 procent tot 32,4 miljard euro. Het bedrijf sprak daarnaast de verwachting uit dat het in 2008 een verdere verbetering van de resultaten zal realiseren.

Wisselende opinies
De gepresenteerde cijfers vielen in de smaak bij de analisten. Zij verhoogden het advies en/of koersdoel voor Bayer. Echter, na het bekend worden van de uitspraak van het gerechtshof in de Verenigde Staten, zijn diverse analisten van mening dat het koerspotentieel is afgenomen en hebben mede daarom hun koersdoel neerwaarts bijgesteld. Hierdoor is het gemiddeld koersdoel op dit moment vastgesteld op 65,83 euro. Het concern blijft lijstaanvoerder binnen de sector chemie wat betreft het aantal koopadviezen; te weten 24. Daarnaast zijn er 5 houdadviezen voor het aandeel afgegeven en geen enkel verkoopadvies.