Borussia Dortmund 1 van de weinige lichtpuntjes bij beursgenoteerde voetbalaandelen

Borussia Dortmund outperformt sector al jaren

De meeste analisten noemen de voetbalaandelen pure emotionele aandelen voor de fans van deze clubs. Dit is zeker niet onterecht want we zien een vrij hoge volatiliteit bij deze aandelen met zeer extreem negatieve waarden. Het aandeel was de afgelopen 10 jaar met een rendement van 131 procent één van de grote outperformers van haar sector. Het gemiddelde aandeel uit de sector leverde de afgelopen 10 jaar een verlies op van ruim 7 procent.

Andere sterk presterende aandelen uit de sector zijn o.a. Borussia Dortmund, Sporting Clube de Braga Futebol en Lazio . De grote verliezers in deze sector zijn vooral de Deense clubs Aalborg Boldspilklub en Aarhus Elite (beiden verloren ruim 90 procent de afgelopen 10 jaar).

Over de afgelopen 12 maanden boekte het aandeel Borussia Dortmund een winst van circa 14 procent. Het gemiddelde aandeel van de voetbalsector boekte dezelfde periode een verlies van 1 procent. De Duitse aandelen wonnen circa 7 procent de afgelopen 12 maanden.

Historische koersen Borussia Dortmund afgelopen 10 jaar

Borussiadortmund

Analisten verwachten minder omzet

Over het lopende jaar ligt de consensus van de omzet op 295 miljoen euro. Dit is aanzienlijk minder dan de omzet over 2015 toen de omzet 276,05 miljoen euro bedroeg. De analisten rekenen voor 2016 op een nettowinst van 2 miljoen euro.

Over dit jaar wordt door het gros van de analisten, zoals gepolst door persbureau Thomson Reuters, een winst per aandeel van 16 cent verwacht. Op basis hiervan komt de koerswinstverhouding op 24,44 te liggen.

Het aandeel Borussia Dortmund wordt door 3 fundamentele analisten gevolgd. Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel staat op 5 euro. Dit is circa 29 procent meer dan de huidige beurskoers van 3,91 euro.

Kerncijfers sector voetbalclubs

Voetbalaandelen


Borussia Dortmund's boekwaarde/koers staat op 3,11 euro. De voetbalsector noteert momenteel met een Shiller PE van -4.84. Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt Borussia Dortmund's marktkapitalisatie 359,65 miljoen euro.

Per aandeel verwachten de analisten een dividend van 5 cent. Het dividendrendement van Borussia Dortmund ligt hiermee op 1,28 procent. Het gemiddelde dividend van de voetbalsector ligt op een schamele 0,13 procent.

Historische dividenden en dividendrendementen Borussia Dortmund

Dividendborussiadortmund

De grafiek hier boven toont de diverse rendementen vanaf 2008. De groene lijn is het totale rendement van de herbelegde dividenden, de blauwe lijn is het koersrendement en het rode vlak is het totaalrendement: koersrendement plus dividendrendement.

Dividend summiere stimulans beleggers

De dividenduitkeringen zorgden de afgelopen jaren voor een nog groter totaalrendement voor de beleggers. De belegger die sinds 2008 zijn aandelen heeft aangehouden staat nu op een winst van 161 procent.

De dividenden over de afgelopen jaren zijn met gemiddeld 1,37 procent per jaar matig te noemen. Het totale dividendrendement vanaf 2008 komt neer op 13 procent. De invloed van de ontvangen dividenden op het totale rendement is dus voor de buy & hold belegger minder zwaarwegend.

2011 beste, 2009 slechtste jaar

Dortumundaandeel

De bovenstaande matrix toont Borussia Dortmund's historische rendementen uitgedrukt in de verschillende jaarlijkse instapmomenten tot de jaren in de linker as.

Het jaar 2009 was met een koersverlies van 21 procent het slechtste jaar sinds 2008. Het aandeel had haar hoogste rendement (147 procent) in 2011. Wie het aandeel in 2008 aankocht (koers destijds 1,50 euro) heeft nu een winst van 161 procent.

Om 15.25 koerst het aandeel 0,13 procent lager op 3,91 euro. Dit komt neer op 69 maal het resultaat per aandeel over 2015.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.