Analisten rekenen op outperformance DSM

De consensus bij de analisten is al tijden zeer positief. Voor het aandeel staan geen verkoopadviezen uit. Momenteel wordt het aandeel op een forse discount ten opzichte van het gemiddelde koersdoel verhandeld. Diverse analisten roemen DSM ’s ongevoeligheid voor conjuncturele schommelingen en houden vast aan hun groeiverwachtingen. Vanmorgen meldde DSM dat ze haar prognoses opwaarts bijsteld. Het aandeel DSM wordt momenteel met een lagere koers/winstverhouding verhandeld dan over de afgelopen 4 jaar: 9,56 versus gemiddeld 13.

De hoge vraag en de sterke verkoopprijzen die DSM in het vierde kwartaal van 2007 in de meeste markten noteerde hebben zich in 2008 doorgezet. DSM heeft dankzij zijn marktposities de prijzen weten te verhogen, vooral bij de Nutrition-activiteiten, die profiteren van zowel de differentiatiestrategieën van DSM als de hogere marktprijzen. Ook bij andere onderdelen van DSM waren sterke businesstrends merkbaar, vooral bij Performance Materials, Fibre Intermediates en Agro.

Op basis van de momenteel beschikbare informatie verwacht DSM dat in het eerste kwartaal van 2008 het bedrijfsresultaat vóór bijzondere posten circa 20% hoger zal zijn dan in het eerste kwartaal van 2007. DSM verwacht nu dat behoudens onvoorziene economische omstandigheden het bedrijfsresultaat vóór bijzondere posten voor geheel 2008 naar alle waarschijnlijkheid hoger zal uitkomen dan het niveau van 2007, ondanks de momenteel significant zwakkere dollar en de gestegen grondstofprijzen.