Koersdaling Syngenta biedt koopkans

Het Zwitserse Syngenta sprak deze week de verwachting uit dat het over heel 2010 een winstdaling zal realiseren door onder meer de strenge winter begin dit jaar en door belastingverhogingen. Waar sommige analisten hun taxaties voor het aandeel neerwaarts hebben bijgesteld, zien andere juist door de koersdaling in de afgelopen periode kansen.

Door onze redactie

Winstverwachtingen ingetrokken
Syngenta presenteerde recent haar resultaten over het afgelopen halfjaar. Het concern had begin dit jaar last van de late start van het landbouwseizoen vanwege de strenge winter. Het concern zag de nettowinst het afgelopen halfjaar dalen met 11% tot 1,25 miljard dollar, waar analisten gerekend hadden op een nettowinst van 1,38 miljard dollar. De omzet nam met 1% toe.

Door onverwachte prijsdalingen heeft het concern echter besloten zijn winstverwachtingen voor dit jaar in te trekken en gaat het nu uit van een lagere winst over heel 2010.

Gerechtvaardig
De analisten van Morgan Stanley hebben het koersdoel voor Syngenta verlaagd van 310 CHF naar 280 CHF, waarbij het advies blijft staan op equal-weight. Het nieuwe koersdoel is gebaseerd op de verlaagde verwachtingen voor de winst per aandeel voor 2010-2012.

De analisten vinden de koersdoelverlaging gerechtvaardigd gezien de zwakker dan verwachte resultaten van het concern over de eerste helft van 2010 en vanwege de aanhoudend sterkere Zwitserse frank ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Koersdaling biedt kansen
De analisten van ABN AMRO zijn van mening dat de belangrijkste tegenvaller het afgelopen jaar de lagere vraag naar gewasbeschermingsmiddelen was. Zij stellen verder dat Syngenta een zeer winstgevend bedrijf is met een rendement op het aandelenkapitaal van rond de 22%. De vooruitzichten voor het komende halfjaar zijn daarnaast positief te noemen volgens de analisten.

De kwartaalresultaten waren weliswaar licht teleurstellend voor de analisten, voor de middellange termijn blijven de groeivooruitzichten van Syngenta volgens hen sterk. Zij wijzen erop dat de vraag met name komt uit opkomende markten en in het bijzonder Latijns-Amerika.

Wel wijzen de analisten erop dat een belegging in de agrarische sector door moeilijk voorspelbare weerpatronen en natuurrampen enig risico in zich heeft. Doordat Syngenta sterk en goed gefinancierd is zijn de analisten echter van mening dat het dergelijke tegenslagen zal overwinnen en een stabiel rendement op het geïnvesteerde kapitaal zal genereren.

Met een koers/winstverhouding van 12 en meer inkoop van eigen aandelen in het verschiet vinden de analisten het aandeel een aantrekkelijke belegging binnen de trend van de snel groeiende vraag naar voedsel, voer en brandstof. Daarnaast is de koers van het aandeel sinds het begin van dit jaar met ongeveer 21% gedaald, wat volgens de analisten kansen biedt. Daarom hanteren de analisten voor Syngenta een koopadvies.

Consensus
Er staan momenteel voor het aandeel 12 koop-, 7 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Gezien recent afgegeven adviezen kan gesteld worden dat het sentiment over het aandeel neutraal is.

Door de recente koersdalingen bedraagt het gemiddeld koersdoel voor het aandeel nu 302,20 CHF, wat een verwacht rendement oplevert van ongeveer 32%. Recent afgegeven koersdoelen liggen echter ver uiteen. Zo hebben de analisten van CA Cheuvreux een koersdoel uitstaan van 222 CHF, terwijl de analisten van Morgan Stanley als JP Morgan hun koersdoel hebben vastgesteld op 280 CHF. Alle recent afgegeven koersdoelen liggen echter ver onder het gemiddelde koersdoel, wat aangeeft dat analisten minder opwaarts potentieel zien.