Syngenta op favorietenlijst BoA ML

Afgelopen woensdag hebben de analisten van Bank of America Merrill Lynch het Zwitserse Syngenta toegevoegd aan hun Europese lijst van favoriete aandelen. De analisten stellen onder meer dat het bedrijf zich in een ideale positie bevindt om te profiteren van de sterke agrarische economie. De koers van het aandeel was daarnaast dezelfde dag een van de outperformers vanwege beter dan verwachte resultaten bij een van zijn rivalen.

Door onze redactie

Favorietenlijst
De analisten van Bank of America Merill Lynch hebben op 5 januari Syngenta opgenomen in hun ‘Europe 1’ lijst en hanteren daarbij een buy-advies. Het koersdoel is door de analisten vastgesteld op 325 CHF. Het bedrijf zal volgens de analisten duidelijk profiteren van de sterke agrarische economie en bevindt zich daarbij in een uitstekende positie. De analist verwacht dat zijn eigen ramingen als ook de marktverwachtingen voor de winst van 2011 aanzienlijk kunnen stijgen. Syngenta vervangt op de favorietenlijst K+S Group , omdat deze zich in 2010 overduidelijk sterk heeft ontwikkeld en daardoor zien de analisten nog maar weinig opwaart potentieel.

Koersdoelverhoging
De analisten van UBS hebben op 6 januari hun koersdoel voor het aandeel opwaarts bijgesteld van 255 CHF naar 280 CHF. Syngenta heeft in 2010 ongeveer 40% slechter gepresteerd dan de chemische sector in zijn geheel, zo betogen de analisten. Voor 2011 hebben zij daarom hun prognoses voor het aandeel met 8% verhoogd, wat weerspiegeld wordt in het nieuwe koersdoel. De verhoging van de verwachtingen wordt onderbouwd door de veronderstelling dat er sprake zal zijn van een volumegroei en prijsstijging van graan. UBS heeft voor Syngenta een neutral-advies uitstaan.

Beter dan verwacht
Een van Syngenta ’s rivalen, het Amerikaanse Mosaic Company , bracht deze week beter dan verwachte resultaten over het afgelopen kwartaal naar buiten, waarbij het vooral werd geholpen door de sterke stijging van de prijs van Amerikaanse groenten. Mosaic Company ’s topman Jim Prokopanko verwacht daarnaast dat de prijzen in 2011 zullen blijven stijgen.

Door de positieve cijfers van Mosaic Company en de opwaardering van Bank of America Merrill Lynch sloot de koers van Syngenta 1,5% hoger, terwijl de Europese index voor chemische aandelen SX4P daalde met circa 0,9%.

Consensus
Voor het aandeel staan momenteel 12 koop-, 10 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus licht positief is. Wordt er gekeken naar adviezen die de afgelopen weken zijn afgegeven kan de conclusie getrokken worden dat er sprake is van een licht positief sentiment.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 292,75 CHF, wat een verwacht rendement oplevert van iets minder dan 3%. Analisten geven hiermee aan gemiddeld nog maar weinig opwaarts potentieel te zien. Koersdoelen die echter recent zijn afgegeven liggen rond 325 CHF, wat een verwacht rendement oplevert van ruim 14%. Dit toont aan dat analisten nog wel degelijk opwaarts potentieel zien.

Halverwege vorig jaar incasseerde het aandeel nog een forse koersdaling, nadat Syngenta de verwachting uitsprak dat het over heel 2010 een winstdaling zou realiseren door onder meer de strenge winter van begin 2010 en door belastingverhogingen. Hierdoor leverde het gemiddeld koersdoel van 302,20 CHF destijds een verwacht rendement op van circa 32%, waarbij koersdoelen die eind juli 2010 werden afgeven varieerden van 220 CHF tot 280 CHF en allen ver onder het gemiddelde lagen. In de maanden daaropvolgend heeft de koers zich echter weten te herstellen en hebben de analisten die destijds een koopkans zagen hun gelijk gekregen.