Syngenta koploper na cijfers Q1

Het Zwitserse Syngenta maakte 2 weken geleden (22 april, red.) haar cijfers over het eerste kwartaal van 2008 bekend. Er werd een omzetstijging geboekt van 20%, waar de divisie gewasbeschermingsmiddelen een groot aandeel in had. Syngenta schrijft de stijging toe aan de toegenomen vraag vanuit Zuid-Amerika. Door de winststijging streeft Syngenta de grootste speler van de markt, Monsanto , voorbij. Analisten waren eensgezind positief gestemd over de cijfers.

Omzet 20% omhoog
In het eerste kwartaal werd er door Syngenta een omzetstijging van 2,38 miljard euro gerealiseerd. Dit betekende een stijging van 20% ten opzichte hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Van dit bedrag kwam 1,67 miljard euro op het conto van de divisie gewasbeschermingsmiddelen. Syngenta meldt dat de sterk toegenomen vraag in Zuid-Amerika de oorzaak is van de stijging. De vraag naar zaden nam in deze regio toe met 64% en voor gewasbeschermingsmiddelen met 71%.

Voor heel 2008 verwacht het concern een omzetstijging van 20%. Het concern gaat er evenwel vanuit dat het niet de sterke groei, zoals die is geboekt in het eerste kwartaal, zal vasthouden in de komende kwartalen van 2008.Uitbreiding in China
Syngenta heeft 40,7 miljoen euro geïnvesteerd in Chinees onderzoek naar genetische modificatie. Hiervoor zal het een nieuw biotechnologiecentrum gaan bouwen in Beijing. Deze zal als alles goed verloopt in 2010 zijn voltooid.

Analisten eensgezind
Analisten blijven overwegend positief over het aandeel. Er staat voor het aandeel op dit moment slechts 1 verkoopadvies uit van de analisten van UBS . Daartegenover hebben 5 analisten een houdadvies en 18 analisten een koopadvies afgegeven.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt op het moment van schrijven 347,45 Zwitserse frank. Een aantal analisten heeft het koersdoel naar aanleiding van de gepresenteerde resultaten verhoogd. Hierbij zijn de analisten eensgezind; de koersdoelen liggen tussen de 355,- en 360,- Zwisterse frank.