Intel overtreft analistenconsensus

De cijfers die de chipfabrikant gisteren (dinsdag, red.) presenteerde over het eerste kwartaal van 2008 overtrof de consensus van de analisten. De winst daalde weliswaar ten opzichte van het jaar daarvoor, maar de omzet kwam iets hoger uit dan de markt verwachtte. Intel maakte daarnaast bekend dat het geen wijzigingen aanbrengt in de eerder gedane prognoses voor het gehele jaar.

Kwartaalcijfers
De nettowinst kwam in het eerste kwartaal van 2008 uit op 1,44 miljard dollar. Dit was in hetzelfde kwartaal een jaar eerder nog 1,64 miljard dollar. De omzet kwam uit op 9,67 miljard dollar, een stijging van 9,3% ten opzichte van 2007. Het was ook iets hoger dan wat de 9,65 miljard die de markt verwachtte. Per aandeel kwam de winst uit op 25 dollarcent wat conform de verwachtingen was. Een jaar eerder bedroeg de winst per aandeel nog 28 dollarcent. De nettowinst kwam 12% lager uit op 1,64 miljard dollar. Deze daling is voornamelijk te wijten aan de afstoting van een verlieslatende afdeling. Dit kostte Intel in totaal 300 miljoen dollar.

Doelstellingen gehandhaafd
Voor het tweede kwartaal verwacht de chipfabrikant dat de omzet zal neerkomen op 9 – 9,6 miljard dollar. Analisten verwachten dat het concern een omzet zal gaan behalen ter hoogte van 9,65 miljard dollar. Voor het hele jaar houdt het concern vast aan zijn doelstelling voor de winstmarge. Intel rekent op een winstmarge in 2008 van 57 dollarcent. Analisten rekenden eerder op 56 dollarcent.

Analisten onverminderd positief
Analisten blijven onverminderd positief over Intel . Op het moment van schrijven zijn er 30 koop- en 10 houdadviezen afgegeven. Geen enkele van de gevolgde analisten geeft een verkoopadvies af voor het aandeel. Analisten hebben wel hun koersdoelen bijgesteld, zowel neerwaarts als opwaarts. Dit resulteert in een gemiddeld koersdoel van 27,25 dollar.

In de sector halfgeleiderindustrie behoort Intel tot één van de favoriete aandelen van analisten. Wanneer vergeleken op consensus moet het concern Lam Research , Applied Materials , Broadcom en tot slot ABB voor zich dulden.