Analisten verwachten outperformance DSM

De consensus over het chemieconcern DSM is al tijden positief. De resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar overtrof de verwachting van de meeste analisten. De meeste analisten gaan uit van een outperformance van het aandeel en handhaven hun koopadviezen. Het aandeel noteert momenteel op zo’n 7 euro onder het gemiddelde koersdoel van 42 euro.

Bedrijfsresultaat Q1 2008
Over het eerste kwartaal van dit jaar behaalde DSM een autonome omzetgroei van 14%. Ondanks de dalende Amerikaanse dollar en de hogere grondstofprijzen steeg de EBIT met 22%. Hierdoor steeg de winst per aandeel met 42% tot 95 cent (Q1’07: 67 cent). Wanneer DSM deze winst per aandeel ook in de komende kwartalen zou behalen dan komt de totale winst per aandeel over 2008 uit op 3,80 euro. In 2007 bedroeg de winst per aandeel 2,33 euro. Met een winst per aandeel van 3,80 euro komt DSM ’s koers/winst-verhouding uit op 9,41. Momenteel bedraagt forward P/E 15,35.

Het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten bedroeg in het eerste kwartaal EUR 236 miljoen en was daarmee 22% hoger dan in het eerste kwartaal van 2007. Dit ondanks de circa EUR 50 miljoen hogere kosten voor grondstoffen en energie en het negatieve effect van circa EUR 20 miljoen (na hedging) van de veel lagere gemiddelde valutakoersen ten opzichte van de euro. Daarnaast was er het effect van circa EUR 10 miljoen van de gefaseerde afbouw van enkele contracten gerelateerd aan de acquisitie van Roche Vitamins. Bovendien was er een verdere stijging van de innovatie-uitgaven zoals gepland. De presentaties van de resultaten over het tweede kwartaal en de halfjaarscijfers worden op 29 juni 2008 gehouden.