Analisten verdeeld over ASM International

De consensus over de chipfabrikant is recent wat meer verdeeld geraakt. Tot voor de perikelen van de activistische aandeelhouders was de consensus nog vrij positief. Vanaf 2006 maakte het bedrijf weer winst waarna het resultaat in 2007 nog hoger werd. Qua waardering is het aandeel inmiddels in een rustiger vaarwater gekomen; het aandeel noteert met een koers/winstverhouding van rond de 16. Het aandeel noteert nu op drie euro onder het gemiddelde koersdoel van 20,50 euro.Te zien is dat ASM International’s totale verkopen de afgelopen jaren behoorlijk stegen. Van 726.40 miljoen dollar in 2005 steeg de omzet door tot 955,20 miljoen dollar in 2007. De stijging van de omzet kwam zowel door stijgingen van zowel de Front End kant als van de Back End kant. Het aantal uitstaande was de afgelopen jaren nagenoeg onveranderd. Aan de activazijde van de balans (de assets) zien we de afgelopen jaren weinig mutaties. Het totaal aan activa lag per eind 2007 840,33 miljoen euro. De post vreemd vermogen werd ieder jaar minder waardoor de leverage van het bedrijf ook afnam en de solvabiliteit weer toenam. De afgelopen weken is de koers van het aandeel weer behoorlijk opgelopen. Dit was voornamelijk door het nieuws van de activistische aandeelhouders die het bedrijf op willen splitsen.
Bron: ASM International International, www.asm.com
*2005 resultaten, exclusief voorzieningen en herstructureringskosten, bedroegen nettowinst: 3,6 miljoen dollar (7 cent per aandeel)
** Nettowinst op basis van operationele zaken.

Volgens de analisten van Ageas Bank heeft ASM International op basis van de fundamentals een interessant haussepotentieel. Mede daarom beginnen de analisten vandaag met het volgen van het aandeel met een koopadvies. Er zijn twee scenario's; Of het huidige bestuur van ASM International voert zijn plan uit, of Hermes voert zijn plan uit wat in de ogen van de analisten nóg ambitieuzer is dan dat van het huidige bestuur. De analisten wijzen erop dat beide scenario's zullen zorgen voor een hoog haussepotentieel.