Houdadviezen voor Dockwise‏

Het Belgische KBC Securities is deze week begonnen met het volgen van Dockwise . De analisten gaven een houdadvies af, iets wat de analisten van ING eerder deze maand ook al deden. Hierdoor begint de consensus voor Dockwise langzaam aan minder positief te worden, al zien analisten gemiddeld genomen nog wel voldoende opwaarts potentieel voor de koers.

Door onze redactie

Initiëring
Op 28 september is analist Michael Roeg van KBC Securities gestart met het volgen van Dockwise met een hold-advies, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 19,50 euro. De analist is van mening dat de verwachtingen voor 2011 en verder veelbelovend zijn door het orderboek en andere trends die door hem zijn waargenomen.

Door toenemende concurrentie verwacht Roeg echter dat er druk zal ontstaan op de winst van Dockwise . Daarnaast zal op korte termijn de al eerder aangekondigde aandelenuitgifte zorgen voor verwatering van het aandeel, zo besluit de analist.

Onzekere outlook
Eerder deze maand, op 7 september, gaf ING ook al een hold-advies af voor Dockwise , waarbij het koersdoel werd vastgesteld op 18 euro. Analist Quirijn Mulder wees op de lage waardering, maar eveneens op de onzekere outlook voor olie- en gaswinning. De analist verwacht zelf voorlopig geen duidelijk herstel.

Voor de lange termijn verwacht Mulder wel groei voor Dockwise aangezien het materieel van Aziatische werven vervoerd dient te worden naar locaties wereldwijd, wat volgens hem zal resulteren in extra opdrachten.

Tot slot vindt de analist dat beleggers geen haast hoeven te maken met het kopen van het aandeel vanwege onder meer de aangekondigde aandelenemissie. Dit zorgt op de korte termijn voor onzekerheid, aldus de analist.

Consensus
Door de 2 houdadviezen die afgelopen maand zijn afgegeven is de consensus voor Dockwise minder positief geworden. Momenteel staan er 5 koopadviezen en 2 houdadviezen uit, waardoor de consensus overwegend positief is.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 23,15 euro, wat een verwacht rendement oplevert van 27,48%. Dit gemiddelde wordt echter fors omlaag getrokken door de koersdoelen die door KBC Securities en ING zijn afgegeven.

Zo verwacht KBC Securities met een koersdoel van 19,50 euro dat de koers nog kan stijgen met ‘slechts’ 7%, terwijl ING met een koersdoel van 18 euro zelfs vindt dat de koers inmiddels te ver is opgelopen. Koersdoelen die eerder dit jaar zijn afgegeven liggen rond de 26 euro en zij verwachten daarmee rendement van ruim 43%.

De koers heeft het afgelopen jaar een flinke duikeling gemaakt. Stond deze begin januari nog op bijna 24 euro, vanaf eind februari was er een forse daling naar een niveau onder de 17 euro. De koers wist zich in de daaropvolgende maanden enigszins te herstellen tot boven de 22 euro halverwege april, maar in de maanden daarop is de koers langzaam gedaald naar het huidige niveau van iets boven de 18 euro.

Door de aangekondigde aandelenuitgifte zal er de komende periode druk blijven op de koers van het aandeel, maar voor de langere termijn mag er een hernieuwde opleving van de koers verwacht worden.