Fors opwaarts potentieel Pharming‏

Pharming bevestigde begin deze week dat het zal oergaan tot het aflossen van obligaties na een putoptie van de houders daarvan, waardoor er een last van beleggers is afgevallen volgens analisten. Op dezelfde dag heeft KBC Securities zijn taxaties voor het aandeel opwaarts bijgesteld, waardoor het sentiment rond het aandeel verder is verbeterd. Gemiddeld zien analisten een opwaarts potentieel van maar liefst 87,50%.

Door onze redactie

Terugbetaling
Pharming zal 10,9 miljoen euro aflossen aan obligaties na het uitoefenen van een putoptie door obligatiehouders. Het gaat om het terugbetalen van de resterende converteerbare obligaties uit 2007 die per 31 oktober zullen worden afgelost.

Volgens eigen zeggen heeft Pharming voldoende kapitaal in kas om de 10,9 miljoen euro aan uitstaande obligaties af te lossen en daarnaast om de halfjaarlijkse rentebetaling van 0,4 miljoen euro te doen om in 2011 vooruit te kunnen.

Advies verhoogd
De terugbetaling heeft analist Jan De Kerpel van KBC Securities doen besluiten het advies voor Pharming te verhogen van hold naar buy. Volgens de analist werd de terugbetaling als een groot obstakel gezien door nieuwe investeerders, als een zwaard van Damocles.

De Kerpel wil beleggers er wel aan herinneren dat de kaspositie van Pharming nog altijd zwak is en herfinanciering waarschijnlijk nodig zal zijn op korte termijn om de periode die nodig is winstgevend te overbruggen.

De adviesverhoging is het gevolg van een korting die de analist hanteerde voor het aandeel vanwege de last van de obligatie maar nu door hem is verwijderd. Het koersdoel is daarnaast door de analist opwaarts bijgesteld van 20 eurocent naar 35 eurocent. Aangezien de analist verwacht dat Pharming nieuwe aandelen zal uitgeven om daarmee nieuw kapitaal op te halen ziet hij voor de korte termijn een handelsmogelijkheid en vindt daarom een positief advies gerechtvaardigd.

Consensus
Door de taxatiewijzigingen van KBC Securities staan er nu voor het aandeel 4 koopadviezen, 1 houdadvies en 1 verkoopadvies uit, waardoor de consensus overwegend positief is. Het sentiment is gezien de taxatieverhoging positief te noemen.

Gemiddeld hebben analisten een koersdoel uitstaan van 38 eurocent, wat een verwacht rendement oplevert van maar liefst 87,50%. Opvallend hierbij is dat zowel de analisten van KBC Securities als van Petercam een koersdoel hanteren van 35 eurocent en daarmee anticiperen op een rendement van 75%.

De analisten van AEK hanteren een koersdoel van 50 eurocent en verwachten daarmee een rendement van maar liefst 150%. Geen van de analisten verwacht tot slot dat de koers van het aandeel de komende periode fors zal dalen.

De koers van het aandeel lag de afgelopen maanden stabiel rond de 20 eurocent. Hiermee wordt de opinie van KBC Securities dat beleggers bang waren om te investeren in het aandeel min of meer bevestigd. Gekeken naar de koers een jaar geleden blijkt dat deze op het niveau staat wat de analisten van AEK zich ten doel gesteld hebben, namelijk 50 eurocent.

Sinds vorig jaar is de koers in een neerwaartse spiraal geraakt, die versnelde toen het concern halverwege mei van dit jaar bekend maakte een nieuwe emissie niet uit te sluiten. Dit werd begin augustus werkelijkheid, toen Parming voor ruim 23 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgaf. Dat analisten rekenen op nog een emissie geeft aan dat beleggers voorlopig nog hun kruit droog zullen houden, aangezien een nieuwe emissie zal zorgen voor verdere verwatering van het aandeel. Mocht de emissie echter uitblijven, wat Pharming zelf beweert, zal dit zorgen voor rust bij beleggers en wellicht opwaarts potentieel bieden zoals analisten voorzien.