Analisten conservatiever over Yahoo! na gestreden strijd

Vorige week maakte Yahoo! ! bekend een overeenkomst te hebben gesloten met Alphabet . Deze bekendmaking volgde kort op het bericht dat Microsoft niet langer geïnteresseerd is in een overname van Yahoo! !. Wanneer gekeken wordt naar de vorige week afgegeven adviezen, zijn analisten conservatiever geworden over het aandeel na deze berichten.

Overnamegeruchten worden werkelijkheid
Eind januari berichtten wij al over de overnamegeruchten rond Yahoo! ! De koers steeg met 10 euro tot ongeveer 29 euro nadat bekend werd dat Microsoft een bod had gedaan op Yahoo! ! ter waarde van 44,6 miljard dollar. Hiermee bood Microsoft 31 dollar per aandeel Yahoo! !. Met de overname wilde Microsoft zijn concurrentiepositie ten opzichte van zoekmachine Alphabet verbeteren. Yahoo! ! wees echter het bod af. Yahoo! ! gaf aan dat het bod substantieel een te lage waardering is voor het concern.

Microsoft trekt bod voorlopig in
Microsoft trok begin mei (5 mei, red.) het bod op Yahoo! ! in. Microsoft was bereidt zijn bod op Yahoo! ! met 2 dollar te verhogen tot 33 dollar per aandeel. Dit kwam neer op een verhoging van het totale bod van 5 miljard dollar. Dit had een premie betekend van 70% ten opzichte van de slotkoers van Yahoo! ! voordat de overnamegeruchten in het circuit begonnen te circuleren. Yahoo! ! bestuursvoorzitter Jerry Yang zou nog eens een verhoging van het bod van 5 miljard dollar willen zien, tot minimaal 37 dollar per aandeel.

Microsoft haakt definitief af
Op 12 juni werd bekend dat Microsoft definitief afhaakte in de overname van Yahoo! !. Het bod van 33 dollar werd afgedaan als te laag door Yahoo! !. Ook wilde Yahoo! ! niet ingaan op het voorstel van Microsoft om een gedeelte van haar activiteiten te verkopen aan de softwaregigant.

Yahoogle
Kort na de bekendmaking van Microsoft dat het niet langer geïnteresseerd was in Yahoo! ! kondigden Yahoo! ! en Alphabet aan een advertentiepact te hebben gesloten. Alphabet zal een gedeelte van Yahoo! ’s zoekopdrachten gaan voorzien van bijpassende advertenties. Dit kan Yahoo! ! een jaarlijkse omzet opleveren van ongeveer 800 miljoen dollar.

Microsoft was bereid bod te verhogen
Vlak voordat Microsoft afzag van een overname van Yahoo! ! heeft het concern een laatste bod gedaan op het internetconcern. In een laatste poging wilde Microsoft 35 dollar per aandeel betalen wat twee dollar boven het eerder gedane bod lag. Hierdoor zou het totale bod van Microsoft op Yahoo! ! uitkomen op ongeveer 47 miljard dollar. Yahoo! ! vond dit bod echter nog steeds te laat en daarom staakte Microsoft de overnamegesprekken.

Analisten conservatiever
De meest recente adviezen laten een conservatief beeld zien voor het aandeel. Veel analisten hebben na de recente ontwikkelingen een houdadvies afgegeven. In januari gaven 21 analisten een koop, 9 een houd- en 1 een verkoopadvies af. Wanneer we nu kijken zijn analisten conservatiever geworden. Op dit moment hebben nog 17 analisten een koopadvies afgegeven, zijn er 13 houdadviezen afgegeven en blijft er 1 verkoopadvies uitstaan. De consensus is hierdoor negatiever geworden maar nog steeds overwegend positief.

Binnen de internetsector is het concern niet langer koploper, wat in januari nog het geval was. Alphabet prijkt bovenaan de lijst met 23 koop, 2 houd en 0 verkoopadviezen. Ironisch genoeg is Alphabet ook degene die de strijdt om de gunsten van Yahoo! ! heeft gewonnen.