Glamouraandeel TomTom verliest glamour

TomTom ’s beursgeschiedenis is er één van een typisch groei aandeel dat veel onder de aandacht was. Na de beursintroductie in 2005 werd het aandeel al snel een glamour aandeel. Het aandeel sloot deze week onder haar IPO-koers van rond de 19 euro. Beleggers hadden in het verleden de historische groeivoeten van de cashflows te ver doorgetrokken. Door het optimisme over de beurskoers noteerde het aandeel met fors hogere multiples dan andere groei aandelen. Vooral de jacht op het aandeel Tele Atlas zette TomTom ’s beurskoers fors onder druk. Traditioneel gingen veel partijen short in de jager TomTom en long in de prooi Tele Atlas.


Bron: Reuters

De bovenstaande grafiek toont de relatieve ontwikkelingen van de AEX -index en het aandeel Tom Tom over de afgelopen drie jaar. Te zien is dat Tom Tom (de rode lijn) de AEX -index al direct begon te outperformen. De AEX -index laat over deze periode een zeer horizontaal verloop zien. Per saldo is de AEX -index belegger daarom over deze periode weinig opgeschoten en had hij beter zijn geld in andere asset classes kunnen steken (afgezien van de dividenden). Het aandeel TomTom had haar piek eind vorig jaar. Toen bedroeg de totale performance van het aandeel vanaf haar IPO bijna 250%. Na de piek ging de performance van het aandeel al direct achteruit. Vanaf mei 2008 is de performance van het aandeel alweer op het niveau van de IPO en van de AEX -index over dezelfde periode.

Het aandeel TomTom heeft in haar bestaan nog nooit dividend aan haar aandeelhouders uitgekeerd. Door de forse koersdaling van het aandeel noteert TomTom inmiddels weer met min of meer genormaliseerde fundamentals. De koers/winst-verhouding van 7,24 van TomTom is momenteel de laagste in haar historie. Dit beeld zien we ook bij Garmin terug. Ook Garmin ’s fundamentals zijn weer op niveaus van value aandelen.